Kurzarbeit a Antivirus: Kolik a jak bude stát přispívat na mzdy zaměstnanců?

01.04.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Jste podnikatel a z důvodu omezení provozu nemáte finance na to, abyste řádně vyplácel mzdy svým zaměstnancům? Pomůže vám stát, byl schválen kurzarbeit. Kolik vám stát přispěje na mzdy?

Co je to kurzarbeit

Tento systém „vynalezlo“ Německo a spočívá v tom, že stát bude přispívat zaměstnavatelům na výplatu mezd zaměstnanců, aby se předešlo propouštění. Kurzarbeit byl také v posledních dnech schválen Vládou ČR, a díky tomu vznikl program Antivirus.

TIP: Na jakou mzdu mají nárok zaměstnanci při uzavření nebo omezení provozu

Na jakou náhradu mzdy mají nárok zaměstnanci?

  • Při uzavření provozu kvůli krizovému opatření – zaměstnanec má dostat 100 % náhrady mzdy, je to překážka na straně zaměstnavatele.
  • Nařízená karanténa anebo péče o dítě u velké části zaměstnanců – zaměstnanec má nárok na 100 % náhrady mzdy.
  • Nařízená karanténa zaměstnanců – pro zaměstnance je náhrada mzdy ve výší 60 %.
  • Omezení dostupnosti vstupů – jde o situace, kdy nejsou výrobky, služby nebo suroviny. Pracovníkovi náleží náhrada mzdy ve výši 80 %.
  • Není poptávka po službách nebo výrobcích – platí to i pro ostatní produkty firmy. Zaměstnanec má pobírat náhradu mzdy ve výši 60 %.

Náhrada mzdy nebo platu se pak zde počítá z průměrného výdělku.

Výše příspěvku pro zaměstnavatele na mzdy zaměstnanců

Zdroj: Shutterstock

Podmínky pro nárok na kompenzaci mezd

Zaměstnavatel musí dodržovat zákoník práce, vyplatit mzdu a odvést odvody. Zaměstnanec nesmí být ve výpovědní lhůtě anebo mu nesmí být dána výpověď.

Tento program také platí pro podnikatelskou sféru. Kromě toho, že zaměstnanec musí být v pracovním poměru, je také nutné, aby byl účastníkem důchodového a nemocenského pojištění. Netýká se to tedy brigádníku na DPČ a DPP do limitu.

Příspěvek pro zaměstnavatele na náhrady mzdy zaměstnanců

Původně měl stát v rámci projektu Antivirus přispět na náhrady mzdy zaměstnanců 50 až 80 % z jejich výše. Nejvíce měl přitom přispět na mzdy při uzavření provozu anebo nařízené karanténě.

Druhý návrh má jen dvě podoby a zaměstnavatelům se tedy může přispět buď 60 nebo 80 %.

  • 80 % od státu mohou dostat ti zaměstnavatelé, kteří byli nuceni na základě krizového opatření uzavřít provoz anebo pokud byla příslušným úřadem nařízena zaměstnancům karanténa. 80 % je včetně včetně odvodů, maximálně však do výše 39 000 Kč.
  • 60 % by se mělo dostat na náhrady mzdy kvůli ostatním překážkám, např. nařízení karantény nebo péče o dítě u velké části zaměstnanců (min. 30 %), omezení dostupnosti vstupů nebo poptávky po službách atd., maximálně však do výše 29 000 Kč.

Kompenzace se bude počítat ze superhrubé mzdy.

Kdo bude vyplácet příspěvky na mzdy zaměstnanců?

Jakmile zaměstnavatelé provedou výplatu mezd, mohou si zažádat o jejich refundaci, a to přes úřad práce. Žádosti mohou podávat od 6. dubna. Za každý měsíc se přitom může žádat až po skončení vykazovaného období, tedy za měsíc duben na začátku května. Program se bude poskytovat od 12. března, tedy i zpětně, do konce dubna. Nevylučuje se přitom prodloužení, ale to až na základě vývoje pandemie.

Přesný postup žádosti bude v příštích několika dnech zveřejněn na webu MPSV a ÚP ČR.

Další úlevy a kompenzace pro podnikatele

Podnikatelům jsou aktuálně odpuštěny minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Nemusí je platit od března do srpna. Pokud už však někteří stihli zaplatit zálohu na březen, bude jim započítána k dobru při záloze na záři. Nároku na starobní důchod ani výše státní penze se pak toto opatření nijak nedotkne.

Podnikatelům, u kterých došlo k uzavření provozovny anebo na základě vládních opatření nemají příjem, bude také náležet podpora od státu po dobu omezení provozu. Odložena byla také 3. a 4. vlna EET s tím, že elektronická evidence tržeb byla prozatím přerušena úplně. 

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: DANĚ