Kdy OSVČ musí začít platit zdravotní a sociální pojištění?

17.07.2024 | , Finance.cz
DANĚ


OSVČ musí platit zálohy na zdravotním a důchodovém pojištění. Kdy začít platit zálohy při zahájení podnikání? Do kolikátého musíte zálohy poslat? Kdo nemusí hradit zálohy na zdravotním a sociálním pojištění?

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které podnikají na hlavní činnost, jsou povinné platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění.

Během prvního roku podnikání se odvádí zálohy v minimální výši. V nadcházejících letech podnikání se platí zálohy vypočítané na základě podaných přehledů o příjmech a výdajích odevzdaných na zdravotní pojišťovnu a na OSSZ.

Kdy začít platit zálohy na sociálním pojištění?

Důchodové a dobrovolné nemocenské pojištění je splatné od prvního do posledního dne kalendářního měsíce, za který se záloha/pojistné platí. V prvním roce podnikání platíte zálohy v jejich minimální výši, následně podle vašeho přehledu zaslaného na OSSZ. 

Výši zálohy na důchodové pojištění vám zaslala OSSZ po zaslání přehledu (přehled je nutno podat do 1 měsíce po odevzdání daňového přiznání). 

Nově stanovená výše zálohy platí až od měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl, nebo měl být přehled podán. Nová výše vyměřovacího základu je platná až do měsíce, v němž byl, nebo měl být podán přehled v dalším kalendářním roce.

Od 1. ledna 2024 toto neplatí, jestliže vypočtený měsíční vyměřovací základ, nebo byl-li stanoven v minimální výši stanovené pro daný rok, je nižší než vyměřovací základ oproti předchozímu období, platí již od měsíce, v němž byl přehled podán.

Kdy začít platit zálohy na zdravotním pojištění?

Zálohu na zdravotní pojištění je nutno uhradit do 8. dne následujícího měsíce.

V jaké výši hradit zálohy na sociálním pojištění?

Výše měsíční zálohy na důchodovém pojištění je určena na základě vyměřovacího základu podle daňového základu v přehledu o příjmech a výdajích z předchozího roku. Výše zálohy činí 29,2 % z měsíčního vyměřovacího základu.

Malí podnikatelé většinou platí minimální měsíční zálohu, která na důchodovém pojištění pro OSVČ (hlavní činnost) v roce 2024 činí 3852 Kč, při vedlejší činnosti pak 1413 Kč.

OSVČ si rovněž mohou dobrovolně hradit nemocenské pojištění ve výši 2,7 % vyměřovacího základu.

V jaké výši se hradí zálohy na zdravotním pojištění?

Zdravotní pojištění platí většina OSVČ ve výši minimálního měsíčního základu, který činí 13,5 % z poloviny průměrné mzdy

Jaká je splatnost zálohy na sociální pojištění při zahájení podnikání?

Jestliže OSVČ zahájila samostatnou výdělečnou činnost, má povinnost splatit zálohu na důchodové pojištění i za měsíc, v němž zahájila podnikání. Tato záloha je splatná ode dne zahájení do konce následujícího kalendářního měsíce.

Stejná pravidla platí i pro dobrovolné nemocenské pojištění.

Jaká je splatnost zálohy na zdravotní pojištění zahájení podnikání?

Zde je situace stejná, záloha na zdravotní pojištění je vždy splatná k 8. dni následujícího měsíce.

Kdy OSVČ nemusí platit zálohy na pojistné?

OSVČ nemusí hradit zálohy v případě, že je po celý kalendářní měsíc současně zaměstnancem a podnikání není jejím hlavním zdrojem příjmů. Limitem pro výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, která zakládá účast na důchodovém pojištění v roce 2024, je částka 105 520 Kč.

V prvním kalendářním roce podnikání nemusí hradit zálohy ty OSVČ, které zahajují samostatnou výdělečnou činnost a zároveň je za ně plátcem pojistného stát (například studenti). V dalších letech následujících ovšem i tato OSVČ je povinna zálohy platit, a to ve výši vypočtené v přehledu.

Zálohy na pojistné nemusí platit OSVČ, které ji hradí v rámci paušální daně.

Dále zálohy na pojistném nehradí ta OSVČ, která je po celý kalendářní měsíc uznána práce neschopnou nebo jí byla nařízena karanténa podle zvláštních právních předpisů.

Jak najít informace o zaplacených zálohách na důchodové pojištění OSVČ?

Zdroj: YouTube.com/ČSSZ

Zdroj: Shutterstock

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 35 krát

Články ze sekce: DANĚ