Jak to bude letos o Velikonocích se zavřenými obchody, příplatky za svátek a ošetřovným?

31.03.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Letošní Velikonoce připadají na začátek dubna. Společně s nimi nás čekají i dva státní svátky a školní prázdniny. Jak budou mít otevřené obchody? Budete mít nárok na příplatek za práci ve svátek? A vzniká za dny Velikonoc nárok na ošetřovné?

Vánoce jsou sice podstatně populárnější, ale jsou to právě Velikonoce, které jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, a to právě pro svou podstatu. Oslavují totiž zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Dále s nimi navíc volně souvisí vítání jara. Ke svátku pak samozřejmě také patří období lidových tradic.

Letos pak bohužel na Velikonoční pondělí nemůžeme jet navštívit rodinu do jiného okresu a téměř nikde si ani nenakoupíme. Letošní svátky budou mít ještě přísnější pravidla než loni. Co proto potřebujete vědět?

Kdy jsou velikonoční prázdniny?

Pokud se někdo letos na Velikonoce těší, pak to budou děti. Ty si totiž na nějaký čas odpočinou od distanční výuky v rámci velikonočních prázdnin. Ty začínají už zítra 1. dubna na Zelený čtvrtek a trvat budou až do 5. dubna, na které připadá Velikonoční pondělí. Distanční výuka pro děti opět začíná hned v úterý 6. dubna.

Jak budou zavřené obchody na Velikonoční pondělí?

Ze zákona o prodejní době v maloobchodě č. 223/2016 Sb. je vymezeno hned 7 státních svátků, na které musejí mít obchody s prodejní plochou větší než 200 m2 zavřeno. Výjimky pak tvoří pouze lékárny, čerpací stanice, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích a prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Do výčtu svátků, na které musí být zavřeno, pak spadá i Velikonoční pondělí. V tento svátek si tedy 5. dubna jen tak někde nenakoupíte.

Zavřené obchody na Velikonoce: příplatky za svátek, ošetřovné

Zdroj: Shutterstock

 

Bude zavřeno i na Velký pátek?

Velký pátek není v zákoně uveden mezi státními svátky, na které musí mít obchody s prodejní plochou větší než 200 m2 zavřeno. Letos nás ale čeká změna. Z platného vládního usnesení v boji proti koronaviru totiž vyplynulo, že letos budou muset na Velký pátek, který připadá na 2. dubna, mít zavřeno všechny obchody. Dle dostupných informací by se pak možnost otevření neměla vztahovat ani na prodejny s menší plochou než 200 m2. Vše navíc platí i pro obchody s potravinami, tudíž v pátek nenakoupíte ani v malé večerce.

Otevřené by měly zůstat jen čerpací stanice, prodejny na letištích nebo nádražích a případně lékárny.

Zajímavostí pak je, že ve zmíněném zákoně (§ 1 odst. 3 písm. f), který pojednává o zavřených obchodech ve státní svátky, je uvedeno, že omezení prodejní doby se nepoužije na provozování maloobchodu v době, kdy je v zemi vyhlášen stav nebezpečí, ohrožení státu, válečný stav anebo nouzový stav. Přesto se zákonné omezení doposud vždy dodržovalo i během vyhlášených platných nouzových stavů, akorát letos se na Velký pátek ještě více zpřísnilo vládním usnesením.

Na co máte nárok, když pracujete ve svátek?

Pokud nepatříte mezi šťastlivce, kteří by měli na státní svátek Velký pátek a na Velikonoční pondělí volno v práci, určitě vás alespoň potěší informace, že za práci ve svátek máte nárok na náhradní placené volno. Lze se však se zaměstnavatelem domluvit i na tom, že na místo náhradního volna budete za práci ve svátek čerpat příplatek, který je ve výši 100 % průměrného hodinového výdělku. Započítávají se přitom i části a zlomky hodin.

Jak to bude s krizovým ošetřovným o Velikonocích?

Osobám na krizovém ošetřovném, jenž jsou doma s dítětem, které by jinak navštěvovalo základní školu, ošetřovné nebude náležet pouze za čtvrtek 1. dubna.

Osobám, které pobírají krizové ošetřovné z důvodu uzavření školek, bude ošetřovné náležet po celou dobu velikonočních prázdnin od 1. dubna do 5. dubna, neboť prázdniny pro předškolní zařízení neplatí, resp. nevyhlašují se.

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU