Kolik stojí průkaz energetické náročnosti budov a kdy ho potřebujete?

22.09.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Budete prodávat anebo pronajímat nemovitost? V takovém případě si budete muset nechat vyřídit PENB. Co to je, kolik stojí a proč ho vlastně při prodeji nebo pronájmu domu či bytu potřebujete?

Pokud prodáváte či pronajímáte dům nebo byt, nemine vás povinnost nechat si vyřídit průkaz energetické náročnosti budovy neboli energetický štítek. Uvádět byste jej měli již v inzerátu, nejpozději při podpisu smlouvy jej pak musíte předat kupci. V případě nedodržení povinnosti vám hrozí pokuta.

Co je průkaz energetické náročnosti budovy?

Zkráceně se označuje jako PENB. Jde o doklad, který vypadá podobně jako energetický štítek spotřebiče. Lidově se mu tak i říká, přestože toto označení není zcela správné. PENB uvádí, kolik energie daná nemovitost ročně spotřebuje.

Při jeho výpočtu se zahrnují náklady na vytápění, ohřev vody, osvětlení, chlazení, větrání a případně i úpravu vlhkosti. Naopak výpočet nijak nehledí na spotřebu energie pro spotřebiče, jelikož ta se logicky mění podle nároků obyvatel budovy.

Kategorie úspornosti na štítku a definice

Podle získaných údajů o spotřebě energie v nemovitosti se pak na štítku vyznačí, do které kategorie energetické náročnosti spadá. Kategorie vypadají takto:

A

Mimořádně úsporná

B

Úsporná

C

Vyhovující

D

Nevyhovující

E

Nehospodárná

F

Velmi nehospodárná

G

Mimořádně nehospodárná

Většina novostaveb se pak dnes staví v kategorii B, kterou lze i přesto, že není na prvním místě, považovat za velmi dobrou.

Čtěte také: Stěhujete se? Podívejte se, jak neudělat chybu při přepisu energií

Energetické štítky budov: cena, platnost, pokuta

Zdroj: Depositphotos

 

Proč je potřeba vyřídit PENB?

Důvody jsou především hned dva a tím prvním je samozřejmě lepší informovanost a ochrana kupujícího. Přece jen účty za energie jsou hned po případné splátce hypotéky dalším nákladem na bydlení, resp. provoz nemovitosti. PENB je pak podstatně univerzálnější než např. nahlédnutí do ročního vyúčtování energií, neboť každá osoba nebo rodina může mít úplně jinou spotřebu.

Podle Jana Boruta, jednatele společnosti FérMakléři.cz, pak druhý důvod tkví ve zvyšujících se nárocích na udržitelnost ve stavebnictví. PENB se tak stává nástrojem, jak ohlídat ekologický dopad novostaveb a zajistit jejich dlouhodobou ekologičnost i ekonomičnost.

Dále pak samozřejmě PENB také ovlivňuje i kupní cenu nemovitosti.

Čtěte také: Má nájemce nárok vidět vyúčtování za energie?

Kolik stojí vyřízení průkazu energetické náročnosti budovy?

Povinnost nechat si zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy má dle zákona č. 406/2000 Sb. každý majitel, který prodává či pronajímá nemovitost nebo její ucelenou část. V případě bytové jednotky nese odpovědnost za zpracování PENB společenství vlastníků jednotek (SVJ), jelikož se energetický štítek vydává vždy pro celý bytový dům, nikoli pro jednotlivé byty.

Vydat platný průkaz energetické náročnosti budov může pouze energetický specialista, který je k tomu oprávněn na základě certifikátu vydaného Ministerstvem průmyslu a obchodu. Cena energetického štítku záleží na velikosti budovy, průměrně dosahuje 3 až 7 tisíc korun. Náklady navíc až v desetitisících korun však může přinést osobní návštěva energetického specialisty.

Ten je často nutný k posouzení energetické náročnosti u starších domů, u nichž chybí projektová dokumentace a další údaje nutné k výpočtu.

Jak dlouho je PENB platný?

Platnost energetického štítku poté činí 10 let. V případě, že u budovy proběhne výměna oken nebo rekonstrukce fasády, střechy či podlahy, je potřeba úpravu štítku konzultovat se specialistou ještě před uplynutím jeho platnosti.

Co se stane, když nedodáte energetický štítek?

Štítek musí být i součástí inzerátu a majitel nemovitosti je povinen jej do něj dodat, jinak mu hrozí pokuta. Přesto však platí, že musí být dodán nejpozději při podpisu kupní smlouvy.

Pokud si štítek pak zpracovat nenecháte, hrozí vám pokuta až ve výši 100 000 Kč. Pokud jste navíc právnická osoba, třeba společenství vlastníků bytových jednotek, může se vyšplhat až do výše 200 000 Kč.

Čtěte také: Zájem domácností o změnu dodavatele energií roste. Je to výhodné?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ