Zítra začíná milostivé léto: 5 věcí, které byste o něm měli vědět

27.10.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pokud máte dluhy, zpozorněte. Zítřejším dnem začíná milostivé léto, které usnadní život mnoha dlužníkům. Přečtěte si, zdali se na vás náhodou nevztahuje a kolik budete muset platit.

Zítra je výjimečný den. Čeká nás státní svátek, který oslavuje výročí vzniku samostatného Československa, obchody budou zavřené a navíc jde také o první den, kdy začíná milostivé léto. Díky němu může řada dlužníků nadobro vyřešit své dluhy. Pojďme se společně podívat, co vám může nabídnout novela exekučního řádu a kdy vám budou dluhy odpuštěny.

  1. Jak vám může pomoci milostivé léto?
  2. Jak dlouho trvá milostivé léto?
  3. Musíte splňovat nějaké podmínky?
  4. Jak vysoká je jistina dluhu a poplatek?
  5. Na jaké dluhy se milostivé léto nevztahuje?

1. Jak vám může pomoci milostivé léto?

Milostivé léto je institut, který byl schválen novelou exekučního zákona a vztahuje se pouze na dluhy u veřejnoprávních subjektů. Osoby, které jsou zadlužené u těchto institucí, pak mohou zaplatit jistinu dluhu a následně ještě poplatek zvýšený o DPH. Po této platbě jim budou úroky z prodlení, které většinou tvoří tu největší část pohledávky, odpuštěny, a dluh bude splacen.

O možnost využití navíc nemusíte ani žádat na žádném předepsaném tiskopise. Není ani nutné cokoliv dokládat. Pouze musíte před provedením platby písemně informovat, že si přejete využít milostivé léto. Následně už by se pak mělo postupovat dle zmíněné novely exekučního zákona č. 286/2021 Sb. Pokud byste něco takového nezmínili anebo naopak splatili jistinu společně s poplatkem ještě dnes, do milostivého léta se vám nic nezapočítá. Také do platby v rámci využití institutu nebudou započítány ani exekuční srážky.

TIP: Kalkulačka srážek ze mzdy

2. Jak dlouho trvá milostivé léto?

Milostivé léto je časově omezeno a rozhodně netrvá pouze ve státní svátek, ve který navíc řada lidí ani nepracuje. Svůj dluh můžete tedy řešit od 28. října 2021 až do 28. ledna 2022, celkem tedy 3 měsíce.

Milostivé léto od 28. 10.: podmínky, délka, co udělat

Zdroj: Depositphotos

 

3. Musíte splňovat nějaké podmínky?

Dvě z podmínek byly už v podstatě řečeny. Tou první je, že věřitelem musí být veřejnoprávní subjekt, čili např. stát, obec a státní nebo národní podnik (dopravní podnik, nemocnice, Český rozhlas atd.). Druhou pak je, že dlužník musí splatit jistinu dluhu a poplatek navýšený o DPH. Poslední podmínkou je, že dluh musí být vymáhán soudním exekutorem. Na dluhy, které nejsou vymáhány exekučně, tedy milostivé léto neplatí.

Je to pak právě soudní exekutor, kterého předem obeznámíte s tím, že chcete využít milostivé léto, kdo by vám měl dodat číslo účtu a variabilní symbol pro uhrazení jistiny a poplatku. 

Čtěte také: Co exekutor ze zákona nesmí zabavit?

4. Jak vysoká je jistina dluhu a poplatek?

Jistinu má každý úplně jinou a zjistit si ji budete muset sami. Jde o částku, kvůli které jste se zadlužili a ze které jsou vám počítány úroky z prodlení, penále apod., které vám po jejím splacení budou odpuštěny.

Poplatek je však vysoký pro každého stejně. Exekutorovi bude náležet částka 750 Kč, která se však navýší o daň z přidané hodnoty, která zde činí 21 %. Kromě jistiny tedy exekutorovi zaplatíte ještě dalších 908 Kč a to i přesto, že vedení každé exekuce vyjde dle informací na webu Exekutorské komory České republiky průměrně na 4 500 Kč bez DPH.

5. Na jaké dluhy se milostivé léto nevztahuje?

Kromě těch, které nejsou řešeny soudním exekutorem a věřitelem není veřejnoprávní subjekt, nepůjde využít milostivé léto např. na daňové exekuce u finančních, celních nebo obecních úřadů, které si vymáhání dluhu řeší samy a nevyužívají tedy služeb soukromých exekutorů.

Dále milostivé léto nelze využít ani na vymáhané výživné anebo na náhradu škody, která ale byla způsobena trestným činem.

Situace je pak nejistá u zdravotních pojišťoven. Ty by měly samozřejmě do institutu spadat, ale otázkou zůstává, kolik u nich necháte kvůli smazání dluhu peněz. Např. VZP se totiž do jistiny dluhu snaží zahrnout i penále dlužníka, neboť je výklad zákona nejednoznačný, jenomže podle poslanců penále součástí jistiny není.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: Spotřebitel