Nejpozději během příštího týdne můžete splatit dluhy bez úroků

19.01.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Využili jste už možností milostivého léta? Pokud ne a chcete, měli byste okamžitě začít jednat. Vyřešit svůj dluh totiž půjde už jen do konce příštího týdne.

Zákonný institut milostivého léta, který měl pomoci celé řadě dlužníků se splácením svých závazků v tom, že nemusejí platit úroky z prodlení, se již chýlí ke zdárnému konci. Kdo jej ale ještě může využít, jak vyřešení dluhu v tomto případě funguje a do kdy máte ještě čas?

Lze takto vyřešit všechny dluhy?

Ne, nelze. Milostivé léto má dvě základní podmínky. Tou první je, že se musí jednat o dluh, který je vymáhán soudním exekutorem. Nutností pak ještě je, že dluh navíc vznikl u některé ze státních institucí. Jde tedy pouze o peníze, které dlužíte státu, městu nebo obci např. na nájemné v obecním bytě anebo za poplatky za svoz komunálního odpadu.

Kromě obcí sem pak spadají i dluhy u veřejnoprávních medií, kam můžeme zařadit Českou televizi společně s Českým rozhlasem, a zdravotních pojišťoven, u kterých navíc nějakou dobu vůbec nebylo jisté, zda na ně institut půjde využít, neboť se u nich z jistiny nepočítají úroky z prodlení, ale penále.

Důležité je však zmínit, že sem však nepatří dluhy u finančních, celních a obecních úřadů, které si daná instituce řeší sama v rámci daňových exekucí a nevyužívá tedy služeb soukromých soudních exekutorů.

Smazat se také nemůže dluh, který byl zaviněn úmyslným trestným činem anebo neplacením soudně stanoveného výživného.

Čtěte také: Milostivé léto platí i pro dlužníky u VZP

Jak funguje milostivé léto?

Princip milostivého léta je jednoduchý. V podstatě spočívá v tom, že splatíte pouze jistinu dluhu a úroky z prodlení anebo penále vám budou odpuštěny. Jistina je pak částka, na základě které dluh vznikl a následně se začal rozrůstat o penále anebo zákonné úroky z prodlení. Jde tedy v podstatě o úplný základ, který ve finále často tvoří naprosté minimum z dlužné částky.

Kromě splacením jistiny se však ještě musíte finančně vyrovnat s exekutorem. Tomu bude za vyřešení vaší exekuce náležet poplatek 750 Kč, který se však ještě navýší o DPH v nejvyšší sazbě 21 %. Celkem tedy kromě zmíněné jistiny zaplatíte exekutorovi ještě zaokrouhlených 908 Kč.

Čtěte také: Jak jsou vysoké a jak se počítají úroky z prodlení?

Milostivé léto: podmínky, žádost, platnost, banky

Zdroj: Shutterstock

 

Kdy končí milostivé léto?

Milostivé léto končí po třech měsících příští pátek, čili 28. ledna 2022 s tím, že započalo 28. října 2021.

Jak postupovat, když chcete splatit jistinu dluhu bez úroků?

Nejdříve si musíte zjistit, jak je vaše jistina vůbec vysoká. Ono se totiž může jednat o desítky tisíc, ale i o pár stovek, které pro mnoho osob určitě není těžké uhradit. Pokud netušíte, o jakou částku se jedná, zeptejte se soudního exekutora, který vám byl přidělen. Kontaktovat jej totiž musíte tak či tak, abyste ho obeznámili se svým plánem. Ve využití institutu milostivého léta by vám pak rozhodně neměl bránit. Naopak by vám měl být nápomocný a sdělit potřebné údaje k platbě, jako je bankovní spojení a variabilní symbol na základě Žádosti o vyčíslení a určení účelu úhrad.

Dluhy lze levněji vyřešit i u plno bank i společností

I když se milostivé léto ze zákona vztahuje pouze na veřejnoprávní instituce, řada soukromých firem i bank se rozhodla do iniciativy zapojit se stejnými anebo vlastními podmínkami a umožnit tak svým klientům snáze vyřešit své dluhy.

U Monety máte ještě možnost odpuštění sankcí a penalizací, u Komerční banky, jejíž "akce" trvá do konce února 2022, pak stačí uhradit pouze jistinu. Téměř kompletně pak podmínky milostivého léta převzala společnost Home Credit, jejíchž dluhových úlev však můžete využít také maximálně do konce příštího týdne.

Do institutu se však zapojilo daleko více bank. Délku a podmínky si u nich musíte individuálně ohlídat.

Čtěte také: Jaké společnosti a banky se připojují k milostivému létu? Home Creddit, Moneta či Air Bank?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel