Kdy budou klientům Sberbank vyplaceny peníze a kým?

03.03.2022 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Máte vedený účet u Sberbank? Nemůžete se kvůli nečinnosti banky dostat ke svým penězům? Co s nimi bude a uvidíte je ještě někdy?

Ruská Sberbank po započetí agresivní invaze Ruska na Ukrajinu během několika dnů padla, když si klienti začaly vybírat vklady. Aktuálně jsou pracoviště uzavřená, internet banking nefunguje, ČNB chystá odebrání licence a mnoha zákazníkům uvízly peníze. Co tedy potřebujete vědět, pokud patříte mezi klienty Sberbank?

Jsou peníze uložené v bance pojištěny pro krach?

Ano, jsou, ale jen do určité výše. Všechny v klady fyzických a právnických osob jsou v českých korunách, ale i v cizí měně pojištěny u Garančního systému finančního trhu. Pojištěné jsou však do výše 100 000 EUR, čili zhruba do 2 500 000 Kč na jednoho vkladatele, čili klienta.

V případě peněz do zmíněné částky tedy máte jistotu, že o ně nepřijdete. Jestliže jste však u Sberbank měli uloženo více peněz, situace se ztěžuje. Vzhledem k tomu, že došlo ke krachu banky, finance nad limit budete muset soudně vymáhat, jestliže by vám je instituce nevyplatila sama.

Pokud by se pak mělo jednat o vklady krajů a obcí, tak ty jsou pojištěny pouze v případě, že jim náleží výnosy z daní, ale podmínkou je, že daňové příjmy nepřesahují částku 500 000 EUR apod.

Čtěte také: Na jaké sociální dávky mají nárok Ukrajinci?

Kdy dojde k vyplacení vkladů Sberbank?

Aby mohlo dojít k vyplacení peněz, muselo být Garančnímu systému nejprve doručeno Oznámení ČNB o neschopnosti Sberbank CZ dostát závazkům, které bylo obdrženo 28. února 2022. Nejpozději do 7 pracovních dnů od tohoto data musí Garanční systém zahájit výplatu. Výplata peněz klientů tedy musí být zahájena nejpozději ve středu 9. března 2022.

Klienti Sberbank a vyplacení vkladů, peněz: kdy, od koho

Zdroj: Depositphotos

 

Kdy se vyplatí institucionální a zvýšené náhrady?

Náhrady institucím, které mají na účtech uloženy finanční prostředky svých zákazníků, začnou být vypláceny nejpozději do 15 pracovních dnů od rozhodného dne, čili nejpozději v pondělí 21. března 2022.

U klientů, kteří prokážou nárok na zvýšenou náhradu, by mělo dojít k zahájení výplaty do 4 měsíců od rozhodného dne, nejpozději tedy v úterý 28. června 2022.

Čtěte také: Rubl zažívá (skoro)volný pád: bude z rublu bezcenný cár papíru?

Kdo vyplatí pojištěné vklady u Sberbank?

Bývalým klientům Sberbank vyplatí dlužné finanční prostředky Komerční banka a.s. Výplata bude probíhat prostřednictvím některých poboček, jejichž seznam byl již zveřejněn na webu Garančního systému. Vyplácení by pak mělo probírat po dobu 3 let.

Musíte si o výplatu peněz nějak zažádat?

Ne, nemusíte. Není potřeba vyplňovat žádný formulář se žádostí. Nepodnikající fyzické osoby se budou u Komerční banky prokazovat pouze platným průkazem totožnosti, čili občankou anebo cestovním pasem. Podnikající fyzické osoby budou navíc ještě ukazovat doklad o živnostenském oprávnění.

Nejsložitější to budou mít právnické osoby. Ty budou muset doložit platný výpis z Obchodního nebo jiného veřejného rejstříku, který nesmí být starší než 3 měsíce a navíc musí být výpis originál, úředně ověřená kopie anebo elektronicky podepsaný. Aby mohlo dojít k vyplacení v kladů, bude nutné doložit i průkaz totožnosti osoby, která zastupuje osobu právnickou.

Žádost o výplatu pak bude nutné vyplnit a podat pouze v případech, kdy se budete dožadovat zvýšené výplaty, a to do čtvrtka 28. dubna 2022.

Čtěte také: Pomoc pro Ukrajinu: Informace pro ukrajinské občany a přehled veřejných sbírek

Co když si nemůžu dojít pro své vklady?

Vkladatel, který se z nejrůznějších důvodů nemůže dostavit, má hned dvě možnosti, jak jednat. K vyzvednutí výplaty lze zmocnit jinou osobu anebo písemně zažádat Komerční banku o bezhotovostní výplatu, která může být realizovaná i korespondenčně. Potřebovat budete vyplněnou Žádost o převod plnění.

Čtěte také: Co je platební systém SWIFT? Bude z něj Rusko vyřazeno?

Zdroj: ČNB, Garanční systém finančního trhu

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ