Jak si může majitel vyplatit zisk ze své společnosti?

02.05.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Výběr zisku ze společnosti je zapeklitější situací, než se může na první pohled zdát. Mnohdy první otázky budoucích majitelů společností spadají právě do této problematiky. Jak se tedy dají získat peníze z vlastní firmy?

Fyzické podnikající osoby tuto záležitost vůbec řešit nemusí, ty své peníze za zboží a služby dostanou hned do svého vlastnictví. Jinak je to ovšem u majitelů obchodních společností (s. r. o., a. s…).

Nejlepší situace je, když podnikatel nepotřebuje z firmy vyvádět peníze vůbec. S touto situací se ale setkáme málokdy, jelikož i majitelé společností musí z něčeho žít či prokázat bance pravidelný příjem, když žádají například o hypotéku.

Výplata zisku z firmy

Zdroj: Shutterstock

Výplata zisku prostřednictvím dividend

Výplata prostřednictvím podílových dividend je jednou z nejčastějších způsobů získávání peněz vlastních firem, taky se řadí mezi nejčistší formy. Má ovšem i své slabiny, proto často společníci kombinují tento způsob ještě s jiným druhem „vytahování peněz“.

O výplatě zisku nemůže rozhodovat pouze jedna osoba. O rozdělení zisku a jeho výši vždy hlasuje valná hromada. V případě, že je společníkem pouze jedna osoba, valnou hromadu nesvolává a o vyplacení zisku se rozhodne sama za sebe.

Ovšem ne vždy lze dividenda vůbec vyplatit. Jestliže je firma dlouhodobě ztrátová (nyní třeba covidová situace), nemůže mít z čeho vyplatit zisky svým společníkům.

Jaké je zdanění dividend?

Ještě před výplatou dividend musí projít zisk zdaněním příjmu právnických osob, aktuálně je sazba daně ve výši 19 %. Dále se jednotlivé podíly musí zdanit srážkovou daní ve výši 15 %. Tuto daň ovšem za společníka odvede firma a společník již přišlou odměnu nijak nedaní.

Dividenda jako samotná většinou nestačí. Společník potřebuje příjmy častěji než jednou za rok. Proto se například ještě nechá u své firmy zaměstnat či si vyplácí jednatelskou odměnu.

Příjem prostřednictvím jednatelské odměny

Majitel (jednatel) firmy má nárok na příjem plynoucí z jednatelské odměny. Nejedná se o klasický pracovněprávní vztah a nepodléhá zákoníku práce. Avšak podléhá zdanění stejně jako mzdy zaměstnanců a platí se z ní zákonné odvody na zdravotní a sociální pojištění.

  • Jednatelská odměna do 3 tisíc měsíčně: platí se pouze zdravotní pojištění
  • Nad 3 tisíce měsíčně: platí se také sociální pojištění.

Majitel se u své firmy nechá zaměstnat

Často se majitel firmy nechá jako fyzická osoba zaměstnat u své firmy. Motivací je především pravidelný měsíční příjem. 

K výplatě podílu dividendy se může majitel společnosti nechat zaměstnat na dohodu o provedení práce. Tento typ úvazku se může majiteli vyplatit, když si bude přivydělávat měsíčně pouze do 10 tisíc. Do této částky se totiž nemusí odvádět sociální a zdravotní pojištění.

V případě vyšší částky než 10 tisíc je pro majitele společnosti lepší nechat se zaměstnat spíše na klasický pracovní poměr. U DPP musí dávat pozor na to, aby jeho činnost nepřesáhla limit 300 hodin za kalendářní rok. Jestliže pracuje i u jiné firmy na DPP, nemusí mít obavy, že se mu příjmy či hodiny budou sčítat.

Může majitel fakturovat vlastní firmě?

Fakturace vlastní firmě není úplně dobrou volbou. Pro majitele je sice fakturace vlastní firmě prostřednictvím fyzické osoby z hlediska úspory financí nejvýhodnější, ale finanční úřad by při takovém zjištění mohl napadnout takovou fakturaci jako závislou činnost: tedy můžete být obviněni ze švarcsystému.

Fakturace by byla možná v případě, že by majitel fakturoval své společnosti úplně jinou činnost než tu, která je předmětem podnikání jeho firmy. Například by prováděl úpravy na zahradě své firmy, která se specializuje na podnikání v gastronomii. Zároveň by musel prokázat, že tuto činnost poskytuje také i jiným klientům, než je jeho firma, a za stejnou odměnu.

Fakturovaná činnost nesmí souviset ani s výkonem funkce jednatele. Takže fyzická osoba, která podniká jako živnostník a zároveň je majitelem firmy, nemůže vystavit fakturu například na finanční poradenství. Takovou fakturu jen stěží obhájí jednatel před finančním úřadem.

Znaky přijatelné fakturace:

  • Fakturovat jinou činnost, než je předmět podnikání firmy
  • Fakturovat tuto činnost i jiným klientům než své firmě
  • Fakturovat služby ve stejných částkách jako ostatním klientům
  • Fakturovat služby, které nesouvisí s jednatelskou činností

Motivací k fakturaci je mnohem nižší zdanění výdělku, než kdyby se majitel nechal klasicky zaměstnat.

Prodej společnosti

Pokud už majitele podnikání nebaví či se mu nedaří, může se rozhodnout, že svou společnost prodá. I takový způsob lze považovat za získání peněz z vlastní firmy. Prodat ji může kdykoliv, ale jestliže se rozhodne k prodeji ještě před uplynutím 5 let od založení společnosti, bude muset příjem z prodeje zdanit.

Půjčení financí společnosti jako fyzická osoba

Jedním z dalších typických příkladů získávání odměn z firmy je také půjčování peněz od fyzické osoby obchodní společnosti. Úroková sazba by měla být přiměřená jako úroková sazba při jiných úvěrech


 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU