Nová zelená úsporám Light: Až 150 000 Kč pro nízkopříjmové rodiny na zateplení

24.11.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rádi byste zateplili nemovitost, ale nemůžete si to finančně dovolit? Chtěli byste vyměnit okna, ale nemáte na to dostatek financí? Pokud splníte podmínky, pomohou vám nové dotace.

Hned na začátku příštího roku se spustí Nová zelená úsporám Light, což je dotační program z pera Ministerstva životního prostředí, který bude cílit na domácnosti, které by rády vyměnily okna anebo zateplily fasádu, střechu nebo podlahu, ale nemohou si takovou investici dovolit. Stát tak tímto krokem přispěje nízkopříjmovým domácnostem na úsporná opatření. Na pomoc je v první fázi vyčleněno 1,5 miliardy korun. Nová podpora se pak týká zhruba 10 000 domácností a může pokrýt až 100 % pořizovací ceny a práce.

Dozvíte se:

Kdo bude mít nárok na Novou zelenou úsporám Light?

Dotační výzva je určena domácnostem s nízkými příjmy. Nicméně nízkopříjmové domácnosti se automaticky nerovnají domácnostem nemajetným. Nespornou podmínkou také je, že žadatel musí být majitel anebo spolumajitel nemovitosti, na které bude provedena stavební úprava. Může přitom jít i o rekreační nemovitost, s tím ale, že musí být trvale obydlená a žadatel v ní musí mít nahlášen pobyt před 12. zářím 2022.

Žadatelem pak musí být:

  • osoba ve starobním důchodu,
  • osoba v invalidním důchodu, ale pouze pro invaliditu 3. stupně,
  • nebo osoba pobírající příspěvek na bydlení minimálně od 12. září 2022 alespoň do data podání žádosti.

Důležité je však vědět, že tento výčet musí splňovat všichni členové domácnosti. Dodržení se netýká jen nezaopatřených dětí.

Čtěte také: Kolik můžete ušetřit na energiích s domem s nízkou energetickou náročností?

Nová zelená úsporám light 2023 - podmínky

Zdroj: Depositphotos

 

Na co můžete čerpat dotaci a kolik peněz dostanete?

Jak již bylo zmíněno, dotace vám může pokrýt až 100 % z pořizovací ceny a provedené práce, s tím ale, že pro každou stavební úpravu je určen limit, který nelze překročit. Finance z programu můžete získat na

  • zateplení stropu – až 50 000 Kč,
  • zateplení podlahy – až 60 000 Kč,
  • zateplení střechy – až 120 000 Kč,
  • zateplení fasády – až 150 000 Kč s tím, že na každý běžný metr je určeno až 6000 Kč,
  • výměnu oken – až 150 000 Kč s tím, že na jednu výplň je určeno 12 000 Kč,
  • výměnu dveří – až 150 000 Kč s tím, že na jedny dveře je určeno 18 000 Kč.

Čtěte také: Jak to bude příští rok se zastropováním cen energií?

Jak musí být stavební úpravy provedeny?

Peníze z dotace dostanete předem formou zálohy. Na stavební úpravy si poté můžete najmout odbornou firmu, anebo je provést i svépomocí. Výrobky ani firmu navíc nemusíte vybírat z žádného předem stanoveného seznamu, výběr je tedy čistě jen na vás. Nárok na dotaci to nijak neovlivní.

Podstatné však je, že zateplení nebo výměna, případně oboje, by mělo proběhnout nejpozději do 12 měsíců od získání dotace. Lhůtu však bude možné dle informací na webu Ministerstva životního prostředí prodloužit až o dalších 6 měsíců. Jinak budete muset dotaci vrátit.

Bude možné zažádat o dotaci zpětně?

Ano, bude to možné stejně jako u klasické Nové zelené úsporám. Nicméně zde je potřeba splnit časový limit, který spočívá v tom, že stavební úprava proběhla po 12. září 2022. Pokud dojde ke splnění dalších zmíněných podmínek, dotace vám bude přidělena a zaslána zpětně.

Čtěte také: Jak je to s dotacemi na obnovitelné zdroje energie?

Od kdy bude možné podat žádost o podporu Light?

O dotaci na zateplení nebo výměnu z programu Nová zelená úsporám Light můžete požádat nejdříve 9. ledna 2023 s tím, že pokud splňujete podmínky, není nutné vyčkávat, ale začít se stavebními úpravami kvůli příchozí zimě co nejdříve.

Žádost se bude podávat pouze elektronickou cestou, a to údajně výrazně administrativně zjednodušená. O tom, jak a kam ji podat, včetně toho, co k ní bude nutné doložit, si povíme v některém z našich dalších článků.

Čtěte také: Nejvyšší čas na kominíka. Jak vysoké jsou pokuty za neprovedenou kontrolu komína?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 27 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ