Čtyři situace, kdy není dobré se na dovolené spoléhat jen na platební kartu

02.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Často a rádi cestujete? Možná si většinou vystačíte jen s platební kartou. Jsou ale případy, kdy je lepší s sebou mít i hotovost. V závislosti na situaci pak více či méně.

Když cestovaly k moři naše babičky, vždy se před cestou ještě stavovaly ve směnárně a měnily si české koruny na zahraniční měnu. Na celou dobu pobytu. A ideálně vyměnily ještě něco navíc, aby měly rezervu pro nenadálé případy. Takový zvyk už dnes pravděpodobně většina cestovatelů nedrží. Jednak se nebudou cítit bezpečně s velkou hotovostí u sebe, jednak jim to přijde zbytečné.

Částečně je to pravda. V dnešní době přijímá platební karty téměř každý, a pokud náhodou ne, je bankomat na každém rohu. Na dovolenou tak už dnes můžeme vyrazit v podstatě i „bez peněz“. Tedy bez fyzické hotovosti. Jsou však situace, kdy je lepší s sebou mít i hotovost. Někdy stačí pár drobných, jindy je opravdu potřeba vyrazit se štosem bankovek.

Zdroj: Depositphotos

Alespoň pár drobných

Vyrazit na dovolenou a mít s sebou v místní měně alespoň pár drobných může být hodně užitečné. Už po cestě se můžete setkat s tím, že bez drobných si určitý sortiment nekoupíte. Například letíte v noci, obchody na letišti jsou zavřené a automat má problém se zpracováním platby kartou a přijímá jen hotovost. 

Nebo cestujete autem a potřebujete si odskočit. Například v Rakousku jsou ale toalety na čerpacích stanicích placené. Pokud nepřijímají platební karty, je potřeba zalovit v kapsách pro drobné. 

Někdy budete drobné potřebovat na zaplacení parkovného, jindy na koupi zmrzliny ve stánku u cesty, který platební karty nepřijímá. A v zemích, kde je zvykem nakupovat na trzích a smlouvat, s platební kartou také neuspějete.

Tip: Ochrání vás cestovní pojištění i v případě selhání antikoncepce?

Když cestujete do vzdálené exotiky

O něco větší hotovost budete potřebovat, když cestujete do zemí, jejichž měnu u nás nekoupíte. Například mauricijskou či srílanskou rupii v České republice budete shánět jen velmi obtížně. Totéž platí pro peruánské soly. Čínské juany se dokonce oficiálně nesmí z Číny vyvážet, a tak si je můžete vyměnit až na místě. 

V takové situaci sice můžete spoléhat jen na platební kartu, ale doporučuje se vyměnit si před odjezdem z ČR alespoň část peněz na jinou měnu, nejčastěji eura nebo dolary, a tu pak na místě směnit za místní měnu. 

S platební kartou totiž můžete mít problém zaplatit. Někteří obchodníci nemusí přijímat karty Visa či Mastercard. Jiný může mít problémy v případě, že by byla karta elektronická, a ne embosovaná. 

Tip: 8 věcí, které byste měli vědět o platbě kartou v zahraničí

Když cestujete na ostrovy

K zajímavému paradoxu může dojít při dovolené na ostrovech. A nemusí jít o vzdálený exotický Mauricius, stačí i nepříliš vzdálené Řecko. Pokud je nějaký ostrov turisticky velmi oblíbený, může docházet k nadměrným výběrům z bankomatu, na které ale ostrov není připraven.

V praxi to pak vypadá tak, že bankomaty na ostrově jsou, vaše karty přijímají a vybrat si můžete. Nemáte ale co si vybrat, protože v bankomatu zkrátka hotovost došla. A dokud z pevniny nepřijede loď s pracovníkem, který hotovost doplní, musíte si vystačit s platební kartou a s hotovostí, kterou máte. Nebo zkusit v rámci ostrova popojet k dalším bankomatům. Pokud bude ale situace stejná a vám už hotovost došla, nebo jí nemáte dost, můžete se dostat do situace, že si řadu věcí nekoupíte. Například zmrzlinu, projížďku na vodním skútru a další radovánky, které se většinou platí hotově.

Tip: Jakou platební kartu si vzít na dovolenou

Cesty do zemí, kde se zhroutila ekonomika

Cestovatelské vášně bývají různé. Někdo se těší na dovolenou na pláži v Chorvatsku, někdo chce navštívit všechny země světa. Zejména ve vnitrozemských státech Afriky se vůbec nedoporučuje spoléhat jen na platební kartu. Naopak se vám může stát, že s platební kartou se vám tam nepodaří zaplatit vůbec.

Zvláštní kategorií jsou pak země s nestabilní ekonomikou, kde už třeba není dostatek hotovosti, a to ani v bankomatech. Pokud chcete takovou zemi navštívit zrovna v období takové krize, doporučuje se přivézt si s sebou hotovost na celou dobu pobytu. Takové doporučení platilo před několika lety například pro Zimbabwe.

Tip: 4 situace, které vám mohou narušit dovolenou, a jak se v nich zachovat

Když to banka myslí dobře, ale…

Pokud se chystáte do exotické destinace nebo cestujete na delší období, zvažte, jestli o tom svou banku neinformujete. Někdy totiž mohou banky dojít k tomu, že vaše platební karta byla zneužita, a preventivně ji zablokovat.

Stává se to hlavně v případě, kdy je karta zničehonic opakovaně používána na druhém konci světa a nejde o běžně navštěvovanou turistickou oblast. Banka pak zkrátka takovou situaci vyhodnotí jako podezřelou.

Odblokování karty je samozřejmě možné, ale může to chvíli trvat a bez dalších prostředků se tak na čas ocitnete úplně bez peněz.

Tip: Jak platit na dovolené, bezpečně a levně?

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel