Kdy a jaké výdělečné činnosti jsou povoleny lidem registrovaným na Úřadu práce

02.05.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Kde kdo už ví, že i ten, kdo je v evidenci Úřadu práce, ale nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti, si může legálně vydělat na brigádě až polovinu minimální mzdy měsíčně. Ale to není všechno.

Jde o tzv. nekolidující zaměstnání, které umožňuje uchazečům o zaměstnání bez nároku na podporu v nezaměstnanosti legálně si vydělat měsíčně až 8650 Kč hrubého. V drtivé většině případů je to v režimu dohody o pracovní činnosti. Psali jsme o tom zde: Jak a kolik si můžete přivydělávat při evidenci na Úřadu práce?

Zdroj: Depositphotos

I bez nároku na podporu v nezaměstnanosti se vyplatí být uchazečem o zaměstnání v evidenci Úřadu práce

I bez nároku na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci se vyplatí být v evidenci Úřadu práce. Stát pak za uchazeče o zaměstnání platí zdravotní pojištění a doba „nezaměstnanosti“ se částečně počítá jako náhradní doba místo odpracovaných let pro nárok na důchod.

Možnosti vydělat si až polovinu měsíční mzdy hrubého tak mohou využít lidé, kterým ještě nevznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože se jim odkládá z toho důvodu, že z posledního zaměstnání obdrželi odstupné nebo odchodné. A samozřejmě lidé, kterým už nárok na podporu v nezaměstnanosti vypršel. A také lidé, kteří vůbec nárok na podporu v nezaměstnanosti nemají, protože jim ani nevznikl, ani nezanikl. To je případ třeba čerstvých absolventů škol, kteří nenašli na trhu práce žádné uplatnění odpovídající jejich vzdělání a skončili hned na začátku kariéry tzv. na pracáku. Musí se pak spokojit aspoň s brigádou.

Výkon práce ale musí být Úřadu práce dopředu nahlášen, nejpozději v den zahájení práce. A nesmí bránit v plnění povinností uchazeče o zaměstnání, jako např. chodit na kontroly (konzultace), shánět si doporučené zaměstnání, absolvovat pohovory a výběrová řízení u zaměstnavatelů. A samozřejmě brigáda nesmí bránit v přijetí nabízeného zaměstnání. Nelze úřadem nabízenou práci odmítnout, protože někdo má dobrou nekolidující brigádu. Brigáda prostě nesmí kolidovat s povinnostmi uchazeče o zaměstnání, proto se jí říká nekolidující zaměstnání. Ovšem, pokud to zvládne, může si uchazeč později ponechat obě práce, jak tu, kterou mu sehnal úřad, tak brigádu, kterou si sehnal sám.

Tip: Kde zjistíte, kolik roků se ještě musíte účastnit na důchodovém pojištění, abyste měli nárok na důchod?

Nikdy ne více než polovinu minimální mzdy za měsíc, je to maximum i pro více činností najednou

Málokdo však už ví, že nekolidující zaměstnání není jediný povolený způsob, jakým si může uchazeč o zaměstnání registrovaný Úřadem práce vydělávat. Povolený limit výdělku, a to maximálně polovina měsíční minimální mzdy v hrubém, čili aktuálně 8650 Kč, je stejný. Ovšem nelze mít polovinu minimální mzdy v jedné činnosti a další polovinu minimální mzdy z další činnostiStrop výdělku 8650 Kč platí pro jednotlivé samostatné nekolidující zaměstnání i pro všechna nekolidující zaměstnání dohromady. Pokud má někdo více brigád najednou, platí pro další výdělečnou činnost samostatně nebo více činností vykonávaných najednou nebo i pro souběh nekolidujícího zaměstnání a další činnosti.

Kdo nepobírá podporu, může ještě vykonávat práci (a být za ni odměňován maximálně polovinou minimální mzdy za měsíc, pokud není vykonávána v pracovněprávním vztahu), jako:

  • společník nebo jednatel společnosti s ručením omezeným nebo komanditista komanditní společnosti nebo ředitel obecně prospěšné společnosti anebo vedoucí organizační složky zahraniční právnické osoby,
  • člen představenstva nebo správní rady nebo statutární ředitel akciové společnosti,
  • člen dozorčí rady obchodní společnosti,
  • osoba pověřená obchodním vedením,
  • člen družstva vykonávající práci pro toto družstvo.

Práce pro bytové družstvo je přitom možná i při současném pobírání podpory

Jde-li o člena bytového družstva, který vykonává práci nebo činnost pro bytové družstvo mimo pracovněprávní vztah nebo je pověřen obchodním vedením bytového družstva, může si vydělat až polovinu minimální mzdy měsíčně dokonce i tehdy, pokud má nárok na podporu v nezaměstnanosti. Taková práce tedy není uchazečům o zaměstnání zakázána ani v době, kdy pobírají podporu v nezaměstnanosti. Ovšem podobné výhody jako pro členy bytových družstev neplatí pro lidi ze společenství vlastníků (bytových) jednotek.

Tip: Dluží vám zaměstnavatel v platební neschopnosti peníze? Od května dostanete více

Zákon nezakazuje rozprodávat majetek

A pak jsou tu ještě legální činnosti, které zákon neřeší, ale protože nejsou zakázány, jsou povoleny. I lidé registrovaní Úřadem práce si mohou finančně vypomoci prodejem svého majetku, ať jde o cennosti, nebo jen drobnosti. Klidně lze prodat třeba knihy do antikvariátu, šperky, automobil, ale třeba i dům či pozemek. Výše inkasované částky také není rozhodující, není podstatné ani to, zda příjem podléhá dani z příjmů.


Čtěte také: Úřad práce nasadil pro boj s frontami žluté vesty. Naučí vás zmáčknout tlačítko

 

Autor článku

Terezie Nývltová Vojáčková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ