Jak se změní občanské průkazy od 1. července 2023? Chystá se konec rodných čísel?

31.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Občanské průkazy se připravují na velké změny. Již od 1. července 2023 dostanou novou podobu. Rodná čísla mají od roku 2025 nahradit alternativní identifikátory, uvažuje se ale o oddálení účinnosti zákona.

Ministerstvo vnitra představilo v návrhu vyhlášky novou podobu občanských průkazů, která bude vydávána již od 1. července 2023. Nový vzor má nést nové bezpečnostní prvky proti pozměnění a padělání dokladu.

Zdroj: Shutterstock

„Nově dodávané polykarbonátové fólie s bezpečnostním difrakčním variabilním obrazovým zařízením (s hologramem) obsahují, oproti těm doposud využívaným, rovněž viditelné bezpečnostní prvky, kvůli kterým je nutné stanovit nový vzor občanského průkazu postihující jeho nový design,“ stojí v návrhu vyhlášky Ministerstva vnitra.

Občanské průkazy s novým designem budou vydávány po spotřebování zásob ochranných fólií se současným designem od 1. července 2023.

Do designu nového vzoru přibude lipový list v oblasti „pohlaví“ a mapa ČR nad podpis držitele občanského průkazu. Zadní strana OP zůstane v současné podobě zachována.

Dosud vydané občanské průkazy zůstanou i nadále platné.

Vzor občanských průkazů vydávaných od 1. července 2023

Vzor občanských průkazů od 1. července 2023

Zdroj: Ministerstvo vnitra

Konec rodných čísel na občanských průkazech?

Podle novely zákona o občanských průkazech by se měla rodná čísla uvádět na nově vydaných občanských průkazech pouze do 31. prosince 2024. Od 1. ledna 2025 by již všechny OP v Česku tento údaj nenesly, namísto nich by měly občanské průkazy tzv. identifikátory, ze kterých nebude možné zjistit datum narození a ani pohlaví občana. Správu identifikátorů má mít na starosti Digitální a informační agentura.

Zákon se však týká pouze rodných čísel na občanských průkazech, neznamená to tedy, že by rodná čísla zmizela i z ostatních dokladů. Dojít má pouze k jejich omezenému využívání.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se k rušení rodných čísel na občanských průkazech vyjádřil na tiskové konferenci 26. května. Zdůraznil také, že jde pouze o utlumení používání rodných čísel, nikoliv k jejich úplnému rušení, jak si někteří mylně zákon vykládají.

Zákon o zrušení uvádění rodných čísel byl schválen již roku 2009, ale kvůli kritice veřejnosti a nepřipravenosti veřejné správy byl několikrát odkládán. 

„Zákon mluví pouze o útlumu používání. Rodná čísla nebudou od roku 2025 uváděna v nově vydaných občanských průkazech, v pasech a řidičácích zůstávají. O nějakém absolutním rušení nemůže být řeč,“ zdůraznil na tiskové konferenci Ivan Bartoš.

Návrh zákona poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové a dalších z hnutí ANO, který je aktuálně v připomínkovém řízení, má ale opět oddálit plánované rušení rodných čísel na občanských průkazech. Podle návrhu by měly obsahovat nově vydané občanské průkazy rodné číslo až do 31. prosince 2028.

Důvodem k odložení účinnosti zákona má být současná situace, kdy veřejný a soukromý sektor není na práci s novými alternativními identifikátory připraven. Rovněž současná míra inflace a válečný konflikt na Ukrajině nenahrává tomu, aby rodná čísla nahradily identifikátory na nových občanských průkazech již 1. ledna 2025.

Účinnost návrhu zákona je stanovena na 1. 1. 2024.

Tip: Měníte občanku? Tyhle banky vyřídí všechno za vás a na pobočku ani nemusíte

Jaké budou státní výdaje na náhradu rodných čísel?

Na veřejnost také vypluly zkreslující informace o výdajích, které by měl stát zaplatit za náhradu rodných čísel.

Podle analýz, které vypracovala poradenská firma Grant Thornton a advokátní kancelář Rowan Legal, má celá přeměna informačních systémů přijít veřejnou správu, ale i soukromý sektor na 56 miliard korun. To ale Ivan Bartoš razantně odmítl s tím, že firma pracovala s chybným odhadem a rovněž nepracovala s daty správně. Podle něj jsou zkreslené informace zaváděny do mediálního prostoru s cílem vytvořit chaos a nedůvěru lidí.

Kolik má celý proces stát, dosud není známo. Ivan Bartoš přislíbil projednat chystanou změnu s týmem a vydat další informace k zákonu nejpozději do 1. července, kdy se má změnit vzhled občanských průkazů. Zároveň připouští, že by mohlo dojít k odložení účinnosti zákona na dobu, kdy bude Česká republika na práci s alternativními identifikátory lépe připravená.


Čtěte také:

6 otázek a odpovědí: co dělat, když jsem ztratil občanský průkaz

K moři nebo do hor a do vlastního drahého apartmánu? Jde to, když se podělíte

Nová občanka rychle a bez problémů

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel