Jak financovat nákup družstevního bytu?

06.11.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uvažujete o koupi družstevního bytu, ale nevíte si rady s financováním? Lze nákup hradit prostřednictvím hypotéky? Ano, ale má to jeden velký háček.

Družstevní byty se v posledních několika letech těší velké oblibě. Dalo by se říct, že zažívají znovuzrození. Důvodem je pravděpodobně především nižší pořizovací cena na rozdíl od bytů, které jsou v osobním vlastnictví. Podle společnosti RE/MAX G8 Reality je nákup levnější dokonce o 10 až 15 %. I to však má svůj důvod, který může mnohé odradit. 

Jaký je rozdíl mezi družstevním bytem a bytem v osobním vlastnictví?

Pokud kupujete byt v osobním vlastnictví, vždy kupujete nemovitost, kterou díky kupní smlouvě budete vlastnit. U družstevního bytu je to ale jiné. Oficiálně totiž nekupujete nemovitost, ale pouze družstevní podíl, tedy členskou část družstva.

Lze financovat nákup družstevního bytu hypotékou?

Za určitých podmínek lze. Právě to, že se jedná o družstevní podíl, celou situaci ohledně financování hypotékou komplikuje. Družstevní podíl totiž nelze na rozdíl od nemovitosti využít ve smlouvě jako zástavu. Hypoteční úvěr na nákup můžeme využít za předpokladu, že můžete ručit jinou nemovitostí, např. domem nebo bytem rodičů, k účelu by se dal využít i rekreační objekt v osobním vlastnictví.

Čtěte také: 7 věcí, které musíte vědět o družstevních bytech

Nákup družstevního bytu: předhypotéka, stavební spoření

Zdroj: Depositphotos

 

Řešením může být předhypoteční úvěr

Předhypoteční úvěr funguje tak, že jeho prostřednictvím zafinancujete nákup a následně splácíte pouze úroky do doby, než dáte bance do zástavy koupenou bytovou jednotku. To tedy navíc znamená, že budete muset družstevní podíl převést do osobního vlastnictví, a to nejpozději do jednoho roku od nákupu. Důležité je však zmínit, že takový nákup a postup neumožňují všechny banky.

Čerpání předhypotečního úvěru má také svá úskalí. Hned tím prvním je vyšší úroková sazba, než je tomu u klasických hypoték. Další je pak to, že ne všechny družstevní podíly lze převést do osobního vlastnictví, o čemž byste se měli u družstva informovat ještě před nákupem.

Pokud družstevní podíl nepůjde převést do osobního vlastnictví nejpozději do jednoho roku od nákupu, budete muset k ručení použít jako zástavu jinou nemovitost. Jinak zkrátka nedosáhnete ani na předhypoteční úvěr.

TIP: Hypoteční kalkulačka

Jak koupit družstevní podíl, když nemůžu ručit nemovitostí?

Pokud nemáte dostatek financí na pořízení nemovitosti bez půjčky, na hypotéku ani předhypotéku nemáte nárok, může vám pomoci ještě úvěr ze stavebního spoření. I zde je však třeba brát do úvahy určité nevýhody oproti hypotéce.

Abyste vůbec úvěr ze stavebního spoření získali, musíte spořit minimálně 2 roky. Je tu pak navíc i kratší doba splatnosti. Tu lze sjednat nejvýše na 25 let. Omezená je k tomu i jistina. To je částka, kterou si chcete od banky půjčit na nákup a kterou poté budete splácet. Ta je stanovena na maximálně 3 500 000 Kč a zároveň jsou zde i vyšší nároky na bonitu žadatele. Na pořízení dražších bytů tedy úvěr ze stavebního spoření nebude stačit.

Splácení družstevního podílu rovnou developerům

I taková možnost v praxi existuje. Vše funguje tak, že zájemci o byt, resp. o členský podíl v družstvu, zaplatí 20 až 30 % hodnoty podílu a zbytek doplácí formou nájmu. Po splacení je družstevní podíl jejich.

Pokud se však setkáte s takovou možností financování družstevního podílu, ale i bytu v osobním vlastnictví, doporučujeme si k nákupu přizvat právníka, který za vás prostuduje smlouvy a všechny podmínky.

Čtěte také: Kalkulačka úvěru ze stavebního spoření

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát