SERVIS PRO MATURANTY: Vzhůru za svobodou, nebo zůstat doma v pohodlí?

12.12.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Důležitým hlediskem pro volbu vysoké školy je místo, kde se škola nachází. Chcete zůstat doma, nebo naopak bydlet daleko od domova? Nabízíme vám několik postřehů, které by vám mohli v rozhodování pomoci.

Důležitým hlediskem pro volbu vysoké školy je místo, kde se škola nachází. Chcete zůstat doma, nebo naopak bydlet daleko od domova? Nabízíme vám několik postřehů, které by vám mohli v rozhodování pomoci.

Pokud si vyberete zůstat v místě svého bydliště a navštěvovat nedalekou vysokou školu, čekají na vás mnohé výhody. Zvyknutí si na nové prostředí nebude tak náročné, protože se budete každý den vracet domů. Tam vás pravděpodobně nebudou rušit spolubydlící, které jste si představovali jen v těch nejhorších snech. Možná na vás bude čekat i teplá večeře.
Jestliže jste však dobrodruh a chcete se ve světě trochu "otrkat", jděte směle na univerzitu daleko od vašeho bydliště. Pak ale musíte počítat s dobou cestování domů nebo s rizikem nepříjemného spolubydlícího. Můžete mít i štěstí a najít super kamaráda, zažít spoustu studentských akcí na koleji. Jestli není vaření zrovna vašim koníčkem, nezbyde vám než obědvat v menze nebo si koupit někde pizzu. Také se vám klidně může stát, že přijdete na kolej a lednička bude prázdná, maminka už za vás nenakoupí. Možná vám bude někdy smutno. Rozhodně ale dostanete příležitost okusit, jak chutná svoboda.
Je vaším jediným přáním nemuset ráno vstávat a mít školu ve městě, kde bydlíte? A právě z tohoto důvodu chcete z domu? Nezapomeňte na to, že můžete dostat kolej daleko od vaší fakulty a dojíždět denně hodinu do školy, což by v konečném výsledku mohlo být i déle, než jste dojížděli na střední školu.
Nejsou všechna města stejná. V Praze je mnoho cizinců a pohybovat se tam večer sám není příliš bezpečné, obzvlášť pokud jste ženského pohlaví. Brno je naopak známo jako "studentské město". Poměr počtu studentů k počtu obyvatel je zde nejvyšší v celé republice. Menší města jako Olomouc, České Budějovice nebo Ústí nad Labem nabídnou studentům domáčtější atmosféru.



Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Pavla Ondrušková