Co týden dal?

10.02.2006 | , Finance.cz
Press centrum


USA zmařily plán Al-Káidy, krach v Hranicích, SB varuje před zpožděním přijetí eura, nárůst rodičovského příspěvku schválen a další zajímavosti z domova, ze světa i z našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě

  • Krach společnosti LG.Philips Displays, která se zabývá výrobou klasických obrazovek, podle správce konkurzní podstaty pravděpodobně postihne všech 17.000 zaměstnanců včetně továrny v Hranicích na Moravě. Nizozemská centrála společnosti se před dvěma týdny uchýlila pod ochranu před věřiteli, ale uvedla, že to negativně ovlivní jen 750 pracovníků v Nizozemsku a Německu.
  • Spojené státy a jejich spojenci zmařili plán Al-Káidy, který počítal s odpálením dveří od kokpitu letadla pomocí bomb ukrytých v botách a navedením stroje do nejvyšší budovy v Los Angeles. Uvedl to ve čtvrtek americký prezident George W.Bush. "Plán se podařilo zkřížit počátkem roku 2002, když byl v jednom státě jihovýchodní Asie zatčen klíčový agent Al-Káidy," řekl Bush.
  • Čtvrtletní zpráva Světové banky (SB) se zaměřuje na 8 postkomunistických zemí, které vstoupily do Evropské unie v květnu 2004. Banka uvádí, že letošní volby v Maďarsku, Česku a na Slovensku stejně jako inflační tlaky v pobaltských státech by mohly zpozdit plánované přijetí eura. Podobně je na tom Polsko s menšinovou vládou vzešlou z loňských voleb. Slovensko čekají v důsledku vládní krize předčasné volby již v polovině června.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/. 
 

/>/>/>

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 700 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!!!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Máte uzavřené stavební spoření u Stavební spořitelny České spořitelny s nárokem na státní podporu v maximální výši 4500 Kč? Již jste naspořili, nebo se blížíte dosažení sjednané cílové částky? Chcete tuto státní podporu pobírat i nadále? Navyšte si cílovou částku u této smlouvy. Sice se sníží úrokové zhodnocení vkladu na 2% ročně, ale sníží se také výše úroku z úvěru na 4,75% a státní podpora vám zůstane ve stejné výši, tedy maximálně 4500 Kč/rok. Využijte změnový formulář v našem Prodejním centru a navýšení cílové částky sjednejte on-line. Získáte tak navíc od nás prémii!

/>

Posledních 7 dní doma

  • Senátoři podpořili nárůst rodičovského příspěvku od roku 2007 na zhruba 7500 korun měsíčně. Tento krok však zvýší státní výdaje o 12 miliard korun ročně. Návrh zákona o životním minimu by měl zvednout mateřskou na 40 procent průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře ze současných 3635 korun. Senát sice vrátil návrh s technickými pozměňovacími návrhy zpět do Sněmovny, ale principiálně zvýšení příspěvku pro rodiče s malými dětmi schválil.
  • Vládní meziresortní komise doporučila, aby do závěrečného kola soutěže o privatizaci Aera postoupila konsorcia Aero Kilcullen, Benson RPG, Český letecký průmysl a PPF spolu s J&T. Uvedl to ve čtvrtek mluvčí České konsolidační agentury (ČKA) Jiří Pekárek. Vybraní uchazeči by měli získat přístup do účtů Aera, aby provedli hloubkovou kontrolu a mohli předložit závazné cenové nabídky. Termínem pro jejich podání je 21.duben, dodává zpráva.
  • Poslanecká sněmovna schválila nový zákon o konkursu a vyrovnání, který by měl urychlit konkursní řízení a posílit pozici věřitelů. Návrh zákona by měl vstoupit v platnost v polovině příštího roku. Česká ekonomika se tak zřejmě konečně vypořádá s jedním z nejpalčivějších problémů, neboť zdlouhavý a neefektivní způsob vymáhání pohledávek dosud přivádí mnoho firem do úzkých. Podnikatelům by měl také usnadnit přístup k novým úvěrům, když se věřitelé nemusí tolik obávat, že o své peníze nenávratně přijdou.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Tento týden zveřejnila Česká kancelář pojistitelů statistiky týkající se povinného ručení, konkrétně počtu pojištěných vozidel. Zajímá vás, jak si v tomto směru vedly jednotlivé pojišťovny? Podívejte se na aktuální statistiky v sekci Ručení.
  • Loňský rok byl pro pražskou burzu nadmíru úspěšný. Objemy obchodů překonaly bilionovou hranici, burzovní indexy, stejně jako akciové tituly posunovaly svá historická maxima. Kdo bude letos tahounem burzy, na to si budeme muset ještě počkat. Přesto lednové výsledky již leccos naznačují. Kdo byl v tomto měsíci nejúspěšnější a kdo naopak nejvíce ztratil? Odpověď naleznete na těchto stránkách.
  • Platina, zlato i stříbro překonávají mnohaleté rekordy a strmě rostou již několik let. Posledním drahým kovem, který ještě není drahý tak zůstává Paládium. A právě touto alternativní možností investování se zabývá aktuální analýza společnosti Colosseum, kterou naleznete zde.
  • Sekce Daně se v tomto týdnu rozrostla o další tři kalkulátory. Osoby samostatně výdělečně činné určitě potěší kalkulátor daně z příjmů pro rok 2005 a výpočet výdajových paušálů. Rodiny vychovávající alespoň jedno dítě si mohou vyzkoušet, zda se jim vyplatí společně zdanit své příjmy.
  • Kompletní aktualizaci dávek ze státního rozpočtu jsme provedli v sekci Sociální podpora. Dozvíte se zde informace o dávkách státní sociální podpory a sociální péče včetně užitečných kalkulátorů.
  • Olympijské hry dnes zahájí velkolepý ceremoniál a od zítřka budeme moci sledovat boje sportovců o medaile. Největší zimní sportovní akci tohoto roku jsme nemohli opomenout ani my. Připravili jsme pro vás Olympijskou přílohu ZOH Turín 2006, ve které najdete mnoho zajímavých informací nejen o financích spojených s olympiádou.

Fintriky
Tolik očekávané olympijské hry v Turíně začínají již dnes a proto se jim v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků věnovali i v tomto týdnu. Nejprve jsme vám představili tři olympijské vesnice, v úterý jsme vám poradili jak si vsadit na sporty a ve středu jsme se zaměřili na možnosti lyžování v Itálii. Ve čtvrtek jste si mohli přečíst detailní program olympiády a v pátek to nejzajímavější o zahajovacím ceremoniálu ZOH 2006.

Anketa
V anketě jsme se vás po celý týden ptali, zda je podle vás dobře, že dohoda o snížených sazbách DPH v Evropské unii nakonec prošla. Třetina z návštěvníků serveru www.finance.cz je spokojena, podle druhé třetiny nejsou výjimky v Evropské unii rovnocenné a poslední třetina neví. Zde jsou vaše odpovědi:

  • Ano, většinu požadavků jsme prosadili - 32 %
  • Ne, výjimky v EU nejsou rovnocenné - 37 %
  • Nevím, nerozumím tomu - 32 %

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum