Co týden dal?

10.03.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Španělsko nám otevře svůj pracovní trh, česká ekonomika láme rekordy, Živnostenská banka a HVB se budou slučovat, to jen část novinek z našeho pravidelného týdenního přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Španělsko od 1. května tohoto roku otevře svůj pracovní trh pro pracovníky z nových členských zemí Evropské unie. Oznámil to španělský premiér José Luis Zapartero na čtvrtečním jednání se svým polským protějškem Kazimierzem Marcienkiewiczem.
  • Americký telekomunikační gigant AT&T koupí za 67 miliard dolarů společnost BellSouth. Spojením obou společností tak vznikne největší telekomunikační společnost v USA s tržní hodnotou 165 miliard dolarů.
  • Japonská centrální banka se rozhodla ukončit extrémě uvolněnou měnovou politiku, kterou v boji proti tíživé deflaci praktikovala minulých pět let. Přestane tak dodávat do oběhu nadměrná množství peněz a vrátí se ke standartnímu režimu ovlivňování ekonomiky pomocí krátkodobých úrokových sazeb.
  • Časopis Forbes opět zveřejnil žebříček nejbohatších lidí světa. Nejbohatším člověkem na světě je stále Bill Gates s majetkem v hodnotě 50 miliard dolarů. V žebříčku dolarových miliardářů se poprvé v historii objevil i Čech - Petr Kellner.
  • Bilance zahraničního obchodu Spojených států skončila v lednu deficitem 68,5 miliardy dolarů. Znamená to nový rekord v historii země.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 700 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Od února 2006 vám nabízíme v našem Prodejním centru za on-line sjednání smlouvy o stavebním spoření nebo za on-line navýšení cílové částky mimořádnou prémii až 700 Kč. Výše prémie je odvozena od vámi zvolené cílové částky. Podrobné informace naleznete v Dodatku k veřejnému příslibu. Navíc k odměně získáte bezplatné poradenství po celou dobu platnosti smlouvy.

Posledních 7 dní doma

  • Živnostenská banka a tuzemská HVB bank oznámily že se sloučí. Ke slouční dojde v roce 2007. Celou fúzi ovšem zahájíbanky v nejbližších týdnech vytvořením koordinační skupiny.
  • Český statistický úřad oznámil, že průměrná hrubá měsíční mzda v ČR loni vzrostla na 19.030 korun. V meziročním srovnání to znamená růst jen o 5,5%, což je nejnižší zvýšení za dobu samostatné ČR.
  • Definitivní rozhodnutí jihokorejské automobilky Hyundai Motor o výstavbě nového závodu v Nošovicích se opět odkládá. Mělo by padnout až v dubnu, oznámil to ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Původně se očekávalo, že firma rozhodnutí zveřejní na autosalónu v Ženevě.
  • Čerpání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie, které má Česká republika přiděleny na roky 2004 až 2006, je podle Ministerstva pro místní rozvoj neuspokojivé. Do roku 2006 může ČR z těchto fondů obdržet zhruba 52 miliard korun, zatím vyčerpala jen 4,3% z těchto peněz.
  • Ředitelem nové sekce regulace a dohledu nad kapitálovým trhem České národní banky se s účinností od 1. dubna stane současný předseda Komise pro cenné papíry Pavel Holman. ČNB se od dubna stane jedinou dozorovou institucí finančního trhu, když zastřeší čtyři současné dozorové instituce
  • Státní fond dopravní inrastruktury uvolnil pro Ředitelství silnic a dálnic navíc 80 milionů korun na opravy dálnic a silnic 1. třídy po letošní extémní zimě. Zdroje fond našel ve své rozpočtu.
  • Česká ekonomika loni vzrostla o šest procent a dosáhla tak nejlepšího výkonu ve své historii. Hlavním důvodem byly dobré výsledky zahraničního obchodu, informace zveřejnil  Český statistický úřad.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Chystáte se na cestu do zahraničí, a hledáte nejvýhodnější cestovní pojištění? Rozšířili jsme pro vás nabídku v našem Prodejním centru. Nyní už si jistě vybere každý z vás. Novinkou je společnost Interfin.cz, u které je možné uzavřít cestovní pojištění pro dospělou osobu již od 14 Kč za den.
  • Společnost Fio družstevní záložna poskytuje podnikatelům úvěry na krátkodobé a střednědobé spolufinancování podnikání. Úvěr je standardně poskytován od 5.000.000 Kč do 30.000.000 Kč, individuálně je možné sjednat již od 1.000.000 Kč, výjimečně až do 50.000.000 Kč. Podrobné informace o sjednání Podnikatelského úvěru od družstevní záložny Fio a kontakty na jednotlivé pobočky, kde je možné  o tento úvěr zažádat naleznete v našem Prodejním centru.
  • Dosavadní vývoj na pražské burze zatím naznačuje, že letošní rok bude ještě úspěšnější než ten loňský, až doposud rekordní. Burzovní indexy a akciové tituly posouvají svá historická maxima, objem obchodů naznačuje, že bilionová hranice bude opět hravě překonána. Který titul bude v tomto roce nejúspěšnější, na to si budeme muset ještě pár měsíců počkat. Kdo však byl lídrem v měsíci únoru? A kdo poraženým? Odpověď naleznete na těchto stránkách.
  • Opět jsme pro vás v sekci EU rozšířili podsekci Instituce o další orgány Evropské unie. V tomto týdnu si tak kromě současných institucí můžete nově přečíst to nejdůležitější o Hospodářském a sociálním výboru, Výboru regionů, Úřadu pro úřední tisky Evropských společenství a o Evropském úřadu pro výběr pracovníků.
  • Český statistický úřad včera zveřejnil statistiky ohledně průměrných příjmů za rok 2005. Zajímá vás o kolik se liší váš příjem od celostátního průměru? Pak nezapomeňte navštívit sekci Ekonomika, kde se pod záložkou kalkulátory skrývá kalkulátor průměrné mzdy. Ten vám  srovná mzdu nejen k průměrné mzdě, ale také k průměru ve vašem odvětví.
  • Už pouze tři týdny nás dělí od termínu pro podání daňového přiznání pro rok 2005. Proto jsme pro vás připravili přílohu Daň z příjmů 2006. Dozvíte se zde spoustu užitečných informací z této oblasti. Unikátní je také náš úvodní "testovač", který vám prozradí, zda se na vás vztahuje povinnost podat daňové přiznání a jaké přílohy byste k němu měli připojit.

Fintriky

Měsíc březen je tady a s ním i nepříjemná povinnost podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu. Abychom vám orientaci v daňové problematice co nejvíce usnadnili, věnovali jsme se minulý, i právě probíhající týden v naší pravidelné rubrice  Finanční tipy a triky tématu podáváme daňové přiznání. Nejprve jsme se věnovali problematice daňových poradců. Poté jsme vám poradili s podáním přehledů na sociální a zdravotní pojištění, co dělat když podáte daňové přiznání špatně, jak zdanit příjmy ze zahraničí a v neposlední řadě jak si snížit daňovou povinnost.

Anketa

Od začátku března je možné si na Státním fondu rozvoje bydlení zažádat o úvěr pro mladé na modernizaci. Zajímal nás váš názor, zda jsou podmínky pro poskytnutí tohoto úvěru přijatelné, či nikoliv. Z výsledků ankety jednoznačně vyplývá, že dle názoru veřejnosti jsou podmínky nastaveny poměrně přísně. Ostatně přesvědčte se sami:

Co říkáte podmínkám pro získání půjček SFRB pro mladé?

  • Jsou přijatelné (25%)
  • Jsou přísné, většina lidí je nezíská (57%)
  • Měly by se ještě upřesnit (18%)

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum