Počet prodejců pojištění roste

10.03.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Přes 40 000 osob. To je aktuální počet pojišťovacích zprostředkovatelů, kteří splnili zákonem stanovenou registrační povinnost. S blížícím se koncem lhůty pro registraci se jejich řady neustále rozšiřují.

Začátkem loňského roku vstoupily v platnost nové zákony upravující oblast pojištění. V souvislosti se vstupem naší země do Evropské unie, k němuž došlo 1. května 2004, bylo nezbytné upravit v oblasti pojišťovnictví některá pravidla vztahující se k pojištění. Důvodem nových úprav bylo především zabezpečení koordinace a slučitelnosti s pravidly platnými v rámci EU. Tento záměr se uskutečnil vydáním nových zákonů, které byly kompatibilní s právem EU.

Kdo umí, pojišťuje
Jedním z nových zákonů byl i Zákon č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí, který stanovoval kromě jiného i nová pravidla pro zprostředkovatele pojištění. Mezi nejdůležitější změny bezesporu patřila povinnost zprostředkovatelů registrovat se a prokázat svou odbornou způsobilost. Tu je možné prokázat absolvováním některé ze škol na seznamu uznávaných nebo složením příslušné zkoušky. Pokud by ji registrovaný zprostředkovatel do dvou let nesložil, byl by ze seznamu registrovaných vyškrtnut.

Cíle splněny
A jaký je současný stav registru? Ministerstvo financí zaregistrovalo od 1. ledna 2005, kdy nový zákon nabyl účinnosti, k datu 8. března 2006 celkem 40.203 osob, přičemž 38.478 (95,7 %) osob fyzických a  1725 (4,3  %) právnických.

"Naplnil se původní předpoklad, že počet prodejců pojištění se bude pohybovat mezi 35 až 40 tisíci. Ministerstvo financí zaznamenává značný pohyb osob registrovaných v pozicích podřízených pojišťovacích zprostředkovatelů, kdy dochází ke změně registrovaných skutečností, nejčastěji k rozšiřování jejich činnosti ve smyslu spolupráce s více pojišťovnami, pojišťovacími agenty nebo pojišťovacími makléři," říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Na poslední chvíli
Z pohledu nárůstu počtu registrovaných osob lze tedy vysledovat typické odkládání plnění povinností až na konec zákonem stanovené lhůty. "V mnoha případech byly žádosti neúplné a vykazovaly řadu nedostatků. To vede k prodlužování vyřízení registrace nad zákonem stanovené dva měsíce. Úplné žádosti jsou přitom vyřizovány obvykle do pěti týdnů," upozorňuje Tomáš Prouza.

Zdroj: Tisková zpráva MF ČR

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ