ČP je pro amnestii neplatičů povinného ručení u odstavených aut

03.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Před změnou systému povinného ručení za provoz motorového vozidla by stálo za to, aby se uskutečnila určitá forma amnestie pro ty motoristy, kteří svá vozidla odstavili, ale dosud neodhlásili z centrální evidence. ČTK to včera řekl Michal Urban, tiskový mluvčí České pojišťovny, která pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla zatím poskytuje ze zákona monopolně.
Urban nicméně upozornil, že rozhodující slovo bude mít ministerstvo financí, které je dozorčím orgánem nad pojišťovnami. Stanovisko MF k tomuto problému se dnes ČTK nepodařilo získat. Ministerstvo vnitra však nehraje podle Jiřího Hájka z tiskového odboru MV v tomto případě žádnou roli.
"Z návrhu ČP vyplývá, že by neplatiči dostali do konce roku možnost odhlásit své vozidlo z evidence bez dokladu o zaplacení zákonného pojištění. Mohlo by stačit i čestné prohlášení, že vůz již neexistuje," dodal Urban.
Zákon o povinně smluvním pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla, který znamená demonopolizaci povinného rušení, projednává nyní poslanecká sněmovna a při hladkém legislativním procesu by mohl vejít v platnost k 1. lednu 2000.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ