Pojišťovny vítají zákon demonopolizující povinné ručení

04.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny, chystající se na poskytování pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla, vítají včerejší schválení zákona rušícího monopol České pojišťovny na toto pojištění poslaneckou sněmovnou. Pozitiva plynoucí ze schválení zákona tak zastínila i fakt, že nebyl akceptován návrh vyhlášky ministerstva financí, zvyšující minimální sazby pojistného v průměru o téměř 19 procent.
Změny, které včera poslanci v zákoně učinili, znamenají, že v příštím roce bude minimální sazba povinného ručení ve stejné výši jako letos a v nejbližších třech letech se bude zvyšovat v závislosti na inflaci. Maximální sazba povinného ručení bude o 30 procent vyšší.
Hana Burdová z tiskového oddělení ministerstva financí však upozornila, že v případě, kdy škodní průběh převýší nárůst spotřebitelských cen, pak se v následujícím roce minimální pojistné zvýší o procentuální navýšení škodního průběhu.
Mluvčí České pojišťovny Michal Urban upozornil, že z hlediska sazeb pojištění není řešení navržené poslanci ideální. Pojistný trh se bude muset se situací vyrovnat tak, aby neutrpěli zákazníci, dodal.
"Přestože pojišťovna Allianz podporovala návrh MF, bereme rozhodnutí sněmovny jako ještě funkční kompromis," řekla ČTK mluvčí Allianz Květa Voglová.
Mluvčí České kooperativy Martin Diviš, který považuje schválení zákona za pozitivní, se domnívá, že pojišťovny se budou držet spodní hranice povoleného rozpětí sazeb. Doba rozběhu tohoto pojištění potrvá zhruba šest let a poté si pojišťovny budou moci rozlišit klienty podle škodovosti, podotkl.
Česká pojišťovna, které tímto skončí monopol na provozování povinného ručení, změnu zákona vítá, neboť bude změněn nevyhovující systém. Povinně smluvní pojištění umožní podle Urbana ČP poskytovat lepší služby, bonusy za bezeškodní průběh a další výhody.
Burdová sdělila, že neplnění povinností stanovených zákonem bude přísně sankcionováno. "Z jedné strany orgány evidence vozidel, které budou moci ve správním řízení vyřadit vozidlo z evidence, jestliže nebudou splněny podmínky stanovené zákonem, a z druhé strany pokutami za přestupky, které budou vyřizovat okresní úřady," doplnila Burdová.
Tato opatření Allianz vítá, neboť povedou k eliminaci nepojištěných vozidel, dodala Voglová.
Zákon o povinně smluvním pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla by při dalším hladkém legislativním procesu měl vejít v platnost k 1. lednu 2000.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ