ČAP: Demonopolizace povinného ručení zlepší služby pojišťoven

04.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Včerejší přijetí zákona o povinně smluvním pojištění odpovědnosti z provozu vozidla Poslaneckou sněmovnou umožní klientům volbu pojišťovny, poskytující povinné ručení. Odstranění monopolu a zavedení konkurence se odrazí v lepších službách ze strany pojišťoven. ČTK to včera sdělil tajemník sekce public relation České asociace pojišťoven Jan Kábrt.
Uplatnění systému bonus-malus, tedy rozlišení sazeb podle škodovosti klienta, bude mít v budoucnu preventivní účinek na snížení nehodovosti, upozorňuje ČAP.
Podle názoru asociace je podstatné a pozitivní, že se díky schválení řady pozměňovacích návrhů vytvořily podmínky pro účinnější systém evidence a kontroly pojištění.
Tiskové oddělení ministerstva financí ČTK informovalo, že neplnění povinností stanovených zákonem bude přísně sankcionováno. Z jedné strany to budou orgány evidence vozidel, které budou moci ve správním řízení vyřadit vozidlo z evidence, jestliže nebudou splněny podmínky stanovené zákonem, a z druhé strany pokuty za přestupky, které budou vyřizovat okresní úřady.
ČAP připomněla, že přijatá pravidla pro stanovení pojistného neodpovídají návrhům asociace založeným na důsledné aplikaci matematicko-statických metod. "Nicméně fakt, že minimální pojistné, které bude pro rok 2000 odpovídat pojistnému v roce 1999, se může zvýšit o nárůst inflace, respektive o procentuální zvýšení škodního průběhu, pokud jeho nárůst u určité skupiny vozidel převýší průměrný vzestup spotřebitelských cen, lze předběžně hodnotit jako určitý kompromis," dodává ČAP.
Zákon o povinně smluvním pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla, který ruší monopol České pojišťovny na takzvané povinné ručení, by při dalším hladkém legislativním procesu měl vejít v platnost k 1. lednu 2000.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ