HDP v prvním čtvrtletí poklesl o 4,5% - nejhorší výsledek od roku 1994

22.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Spotřeba domácností podle očekávání víceméně stagnovala (růst o 0,5%), spotřeba vlády naopak rostla o 3,9% (to je pomalejší růst než v posledním čtvrtletí 1998, kdy vzrostla o 6,9%). Z uvedených čísel je proto patrné, že se domácí spotřeba postupně probouzí a během tohoto roku se bude pravděpodobně mírně zvyšovat. Zatímco spotřeba začne tlačit HDP postupně směrem ke kladným číslům, investice nadále zažívají hluboký útlum, když se za Q1/99 propadly o více než 7%. Oživení investiční aktivity se přitom dá očekávat nejdříve ke konci příštího roku.
Příznivý vliv budou mít jednak nižší úrokové sazby a mohly by se rovněž projevit první příznivé důsledky privatizace bankovního sektoru (pokud bude do té doby skutečné dokončena). Proti loňskému roku se zhoršilo saldo obchodu se zbožím a službami, a to v důsledku vyššího dovozu při stagnujícím vývozu. bude v tomto roce tažen pouze vyšší spotřebou domácností a vlády .
Za určitých okolností by mohlo být oživení spotřeby impulsem pro rozhýbání české ekonomiky. Rozhodující ovšem bude, jak na zvýšení spotřeby zareagují české podniky. Pokud „chytí" sílící vlnu spotřeby a budou schopny uspokojit požadavky spotřebitelů, potom by v krátkém období růst tažený spotřebou nemusel být pro ekonomiku škodlivý. V delším horizontu ale růst závislý pouze na spotřebě není udržitelný. To, co česká ekonomika potřebuje, je růst tažený investicemi a vyšší efektivitou produkce.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU