Věřitelé Pojišťovny Morava mohou být uspokojeni asi z 30 procent

23.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Zhruba 3700 přihlášených pohledávek vůči zkrachovalé pojišťovně Morava ve výši 430 miliónů korun může být řešeno až pět let. Vzhledem ke stavu majetku lze čekat uspokojení klientů asi z 30 procent. Po včerejší ustavujícím shromáždění věřitelského výboru v Brně to ČTK řekla soudkyně Krajského obchodního soudu Hana Hrstková.
Kritizovala neúčast přizvaných zástupců ministerstva financí, které ministr Ivo Svoboda podle svého sdělení nehodlá zbavovat mlčenlivosti. "Nikdo neměl odvahu předstoupit před věřitele a vysvětlit, proč byl odsouhlasen převod pojistného kmene na pojišťovnu Universal," uvedla Hrstková s tím, že byl prokázán převod budoucích smluv, nikoliv minulých závazků.
Pojišťovna Universal má přes 42,7 procenta přihlášených pohledávek, ministerstvo financí téměř tři procenta. Universal podle správce konkursní podstaty Karla Schelleho neoprávněně převedla majetek pojišťovny Morava a hodlá tyto úkony napadat. "Správce tuto situaci dokázal a dokladoval," dodala Hrstková. K převodům majetku mělo dojít i během konkursního řízení.
Soudkyně Hrstková dnes potvrdila pět členů věřitelského výboru a odmítla právoplatnou volbu pojišťovny Universal do tohoto orgánu. V rozporu se zájmy věřitelů je podle ní převzetí majetku Moravy v hodnotě 200 miliónů Kč a současně přihlášené pohledávky z titulu převodu pojistného kmene a rezerv.
Přezkumné jednání ke konkursu se uskuteční na jaře příštího roku, lhůta k přihláškám pohledávek tedy stále pokračuje. Konečný termín je dva měsíce po přezkumu. "Dlužník se odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci," doplnila Hrstková.
Pojišťovně Morava odebralo ministerstvo financí povolení k podnikání 6. května 1998. Důvodem byla ztráta, přesahující na konci roku 1997 základní jmění o 150 miliónů korun. Pojišťovnu poslal do konkursu Krajský obchodní soud v Brně letos 22. února. Firma přiznala 280 miliónů Kč pohledávek, zejména pojistných událostí z povodní v letech 1997 a 1998.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ