Kühnl míní, že růst bude umělý

28.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Propad domácí ekonomiky se v letošním roce zastaví a v jeho závěru se hrubý domácí produkt zřejmě obrátí do pozitivních čísel. Za celý rok ale domácí ekonomika ještě nedosáhne pozitivního růstu.

Propad domácí ekonomiky se v letošním roce zastaví a v jeho závěru se zřejmě obrátí do pozitivních čísel. Za celý rok ale domácí ekonomika ještě nedosáhne pozitivního růstu. Tento vývoj navíc nesvědčí o zdravém obratu české ekonomiky, protože půjde o růst umělý, který nebude nesený produktivitou práce. Ve včerejším pořadu televize Nova 7 čili sedm dní to řekl poslanec Unie svobody a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl. "Prudký pokles zejména ve druhé polovině loňského roku nás prostě automaticky v meziročním srovnání v drué polovině letošního roku přivede do situace, že už by se stát musel snad úplně rozpadnout, aby se ta čísla nezačala otáčet," uvedl. Vláda určila tři základní okruhy, co je potřeba udělat. Jsou jimi náprava právního řádu, zvýšení konkurenceschopnosti podniků a další neprorůstání ekonomicko-politických mafií. Činnost kabinetu k naplnění tohoto programu však zatím nesměřuje, míní poslanec.

O obratu v ekonomice není přesvědčena ani předsedkyně Senátu a místopředsedkyně ODS Libuše Benešová. "Ve třetím čtvrtletí se projeví příliv dalších investic, o kterém víme, že se rýsuje. Příliv peněz je v očekávání, ať už vezmeme třeba prostředky za prodej ČSOB. Jsou to jednorázové věci a nedá se říci, zda dochází k obratu ve výkonnosti ekonomiky," konstatovala. Na tyto investice ale vláda podle Kühnla spoléhat nemůže. "Peníze za ČSOB nejsou investice na zelené louce. V první chvíli nic neprodukují. Projeví se až v dlouhodobém měřítku, až se zprivatizovné banky budou chovat v ekonomice, jak mají. To samé platí pro distribuční společnosti. To jsou peníze, které budou tlačit na inflaci, na umělý růst nenesený produktivitou práce a na to, abychom nakonec došli k novým balíčkům," uzavřel Kühnl.

Zdroj: Hospodářské noviny 28.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU