MF: Pojištění odpovědnosti vozidla se bude uzavírat do konce roku

13.07.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Nový systém pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla by měl po dnešním schválení návrhu zákona poslaneckou sněmovnou nabýt účinnosti od 1. ledna 2000. Vlastníci vozidel tak budou muset uzavřít pojistnou smlouvu s některou z pojišťoven do konce roku. ČTK o tom dnes informovala tisková mluvčí ministerstva financí (MF) Hana Burdová. Doposud se platilo povinné ručení České pojišťovně do konce února.
Poslanci dnes schválili zákon demonopolizující povinné ručení ve stejném znění, v jakém jej počátkem června postoupili Senátu. Česká pojišťovna podle svého tiskového mluvčího Michala Urbana schválení zákona po letech legistativních prací vítá. Otevírá se tak možnost pro zlepšení celého systému pojištění i služeb motoristům, dodal.
Ministerstvo financí bude při udělování licencí pojišťovnám k provozování pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla klást hlavní důraz na dostatečné kapitálové vybavení, obchodní plán, dostatečnou výši vlastních zdrojů a předložené všeobecné pojistné podmínky.
Pojišťovny budou moci při stanovení pojistného přihlédnout k řadě faktorů, například ke způsobu a frekvenci užívání vozidla, teritoriu, v němž se používá, počtu způsobených škod, zkušenosti řidiče. K tomu však budou pojišťovny potřebovat statistická data, která musí nejprve shromáždit a vyhodnotit.
Spodní hranice pojistného pro rok 2000 odpovídá výši zákonného pojištění pro letošní rok. Nezměněno zůstává i rozdělení vozidel do jednotlivých skupin. To dozná změn až po uplynutí tří let od nabytí účinnosti zákona. Horní hranice pojistného bude o 30 procent vyšší než spodní limit.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ