Sněmovna schválila zákon o povinném ručení, návrhy Senátu odmítla

14.07.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Sněmovna včera znovu schválila vládní návrh zákona, který by měl od roku 2000 ukončit monopol České pojišťovny na poskytování takzvaného povinného ručení, tj. pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla. Poslanci schválili tuto normu ve stejném znění, v jakém ji počátkem června postoupili Senátu. Senátoři sice dolní komoře parlamentu zákon vrátili s řadou pozměňovacích návrhů, ty ale ve sněmovně získaly jen mizivou podporu. Původně schválenou verzi naopak podpořilo 169 ze 193 přítomných poslanců.
Zákon, který by nyní měl podepsat ještě prezident, předpokládá, že povinné ručení by vedle České pojišťovny mohly poskytovat i další pojišťovací ústavy. Sněmovna již v červnu do původního vládního návrhu zapracovala i ustanovení, které by mělo zabránit tomu, aby se cena ručení po liberalizaci příliš výrazně zvýšila.
Tyto změny by měly znamenat, že v příštím roce bude minimální sazba povinného ručení ve stejné výši jako letos a v nejbližších letech se bude zvyšovat především v závislosti na inflaci. Maximální sazba povinného ručení by však až na určité výjimky mohla být jen o 30 procent vyšší. Schválený zákon počítá se zřízením některých nových subjektů, jako je například Česká kancelář pojistitelů sdružující pojišťovny, které k provozování této činnosti získaly povolení ministerstva financí. Organizace by měla mimo jiné spravovat garanční fond, do něhož mají zúčastněné pojišťovny finančně přispívat. Z fondu by měly být hrazeny škody, které způsobí řidiči nepojištěných vozů.
Pozměňovací návrhy Senátu, které včera ve sněmovně podpořilo jen 18 ze 162 přítomných poslanců, neměnily základní principy zákona a ve své většině měly podle senátorů vyjasnit dikci některých paragrafů.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ