EU navrhuje přísnější zákony proti praní špinavých peněz

15.07.1999 | ,
Domovská stránka


Evropská komise navrhla další zákony zaměřené na boj proti praní špinavých peněz, které by se měly vztahovat na kasina, účetní firmy, prodejce nemovitostí a právníky. Informovala o tom včera agentura Reuters.
Podle návrhu budou muset zmíněné subjekty podat zprávu o transakci převyšující 15.000 euro (15.290 USD), u které mají podezření, že pochází z organizovaného zločinu, zpronevěry rozpočtu Evropské unie (EU) či z obchodu s nelegálními drogami. Kasina, účetní firmy a obchodníci s nemovitostmi budou mít imunitu vůči civilní i trestné žalobě, která by mohla vyplynout z prohlášení, které učiní. Po právnících se zpráva nebude vyžadovat v případě, že by mohla kompromitovat jejich mandanty nebo mohla- li by bránit klientům v soudním procesu.
Členské země EU mohou daným subjektům povolit podání zprávy u profesních orgánu namísto úřadů činných v trestním řízení, praví se v prohlášení komise. Banky a směnárny v EU jsou již vázány zákony, podle kterých musejí zpravit o podezřelých transakcích a identifikovat své zákazníky.
Nová legislativa bude muset být schválena Evropským parlamentem a členskými zeměmi EU ještě předtím, než vstoupí v platnost, píše agentura Reuters.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka