Privatizace ČRa

21.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Stát opouští radiokomunikace

Stát opouští radiokomunikace

Kabinet má na svém dnešním zasedání schválit další privatizaci Českých radiokomunikací . Ekonomičtí odborníci s tímto krkem souhlasí a prodej státního podílu by zřejmě ocenili i zaměstnanci firmy .

Na

lézt další finance do deficitního rozpočtu přijatelnou cestou - tak by se daly charakterizovat názory makroekonomů na plánovanou privatizaci Českých radiokomunikací , již dnes projedná vláda . Její předseda Miloš Zeman včera uvedl , že tržní cena státního podílu v ČRa je 25 mld.Kč.

Čím dříve se ČRa slušně doprivatizují , tím lépe . Že se bude jednat o vítaný příspěvek pro veřejné finance, o tom asi není sporu .

Co se načasování prodeje týče , cena může být negativně ovlivněna současným stavem české ekonomiky , který asi není pro zahraniční portfoliové investory nejpřitažli

vější . Na druhé straně je potřeba vzít v úvahu růstový potenciál telekomunikačních firem , který se spolu se zájmem zahraničních investorů bude snižovat s rostoucí konkurencí na trhu .

Co se týče způsobu prodeje státního podílu , ten by měla posoudit vláda . Podle informací prezentovaných v médiích by akcie měl být rozděleny na něko

lik bloků , nabídnuty na kapitálových trzích a část by měl získat strategický partner ČRa , tedy TeleDanmark .

Zdá se , že ochod státu z ČRa

by uspokojil i zaměstnance firmy , kteří vyjádřili výraznou nespokojenost s chováním FNM na nedávné valné hromadě . Vyplývá to z prohlášení odborů ČRa , které má náš denník k dispozici.

Zdroj : HN

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU