ČNB: Snížení sazeb umožnila nízká inflace

30.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Do konce roku 2000 se sice mírně zvýší cenové indexy, ale čistá inflace se bude pohybovat spíš v dolní polovině inflačního cíle. Tato prognóza ČNB včera umožnila další snížení úrokových sazeb. Dopad slabší koruny na inflaci byl ve druhém čtvrtletí menší než se čekalo a makroekonomický vývoj udrží i nadále nákladové tlaky pod kontrolou. Vyplývá to ze Zprávy o inflaci za druhé čtvrtletí letošního roku.
Ve druhém čtvrtletí 1999 dále pokračoval pokles meziroční inflace, konstatuje zpráva. Ve výhledu do konce letošního roku a v roce 2000 bude postupně mírně narůstat. "Její vývoj by přitom měl být konsistentní se střednědobým inflačním cílem pro rok 2000."
Cenový vývoj ve druhém čtvrtletí byl podle ovlivněn dlouhodobějším útlumem domácí i zahraniční poptávky. "Také vliv depreciace kursu na cenový vývoj se ukázal jako méně intenzivní než očekávala," uvádí zpráva s tím, že důvodem je pokračující recese ekonomiky bránící plnému prosazení nákladových inflačních tlaků.

"Makroekonomický vývoj bude i dále tlumit nákladové cenové tlaky generované současným růstem mzdových nákladů a růstem dovozních cen v souvislosti s vývojem komodit na světových trzích," uvádí dále zpráva. Mzdové inflační tlaky budou zase tlumeny růstem produktivity. Navíc hospodářské oživení bude doprovázeno růstem nezaměstnanosti.
Měnová politika vycházela ve druhém čtvrtletí z vyhodnocení makroekonomického vývoje a působení faktorů inflace na budoucí cenový vývoj. Také vzala v úvahu očekávaný příliv kapitálu do ČR a jeho vliv na devizový kurs.
ve sledovaném období přikročila ke snížení dvoutýdenní repo sazby ve třech krocích celkem o jeden procentní bod na 6,5 procenta, uvádí zpráva.
Poslední snížení provedla bankovní rada včera. Rozhodla se snížit čtrnáctidenní repo sazbu ze současných 6,5 na 6,25 procenta s platností od dnešního dne. Diskontní i lombardní sazbu ponechala beze změny, tedy na 6,0 procenta, resp. 10,0 procenta.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU