Ztráta Konsolidační banky

30.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ztráta Konsolidační banky , kterou hradí státní rozpočet , se zvýší o 9,5 mld

Ztráta Konsolidační banky , kterou hradí státní rozpočet , se zvýší o 9,5 mld. Kč

Stát koupí ztrátové úvěry KB

Čištěním velkých bank od špatných úvěrů si Zemanův kabinet připravuje lepší pozici pro prodej peněžních domů strategickým investorům .

Udržení stability Komerční banky přijde letos státní pokladnu minimálně na 9,5 miliardy korun .Právě o tolik se prohloubí ztráta konsolidační banky (KOB) , která vznikne v souvislosti s odkupem špatných úvěrů KB . Mluvčí vlády Libor Rouček včera sdělil , že vláda vyjádřil s převzetím špatných úvěrů souhlas .

Ztráta KOB jde na vrub státního rozpočtu a potažmo daňových poplatníků . Náklady na očistu bank by však podle dřívějšího vyjádření Miloše Zemana měly vyvážit vyšší příjmy z privatizace .

Díky vládnímu opatření bude ztráta KB na konci roku nižší a banka dodrží parametry stability vyžadované Českou národní bankou . Bez posílení kapitálů či vyvedení špatných úvěrů bance hrozilo , že požadavky ČNB nesplní již na konci třetího čtvrtletí.

"Rozhodnutí vlády považujeme za odpovědný krok , který upevní pozici KB před dokončením privatizace , " reagoval generální ředitel KB Jan Kollert . KOB převezme 23,1 mld. korun úvěrů , u nichž nekrytá ztráta představuje 19 mld. Kč . " Polovinu této ztráty uhradí sama KB " řekl Rouček . KOB půjčí na úvěry , které se budou odkupovat za 13,6 mld. Kč , s největší pravděpodobností sama KB . Člen jejího představenstva Petr Budinský uvedl , že prostor pro to existuje - a pokud o to bude banka požádána , ráda tak za tržních podmínek učiní .

Přijaté řešení tak supluje schválené navýšení základního jmění KB o 9,5 mld. Kč , které však soud dočasně zablokoval kvůli žalobě menšinového akcionáře . Odkup úvěrů je ale podle některých odborníků pro stát dražší záležitostí . Navyšování kapitálu by se totiž mohli zúčastnit i jiní akcionáři a stát by nemusel nést celé náklady spoj

ené s pomocí KB sám .

Vedení KB včera současně oznámilo , že za první poletí banka vykázala ztrátu 4,475 mld. Kč podle mezinárodních standardů ( IAS) . Tento údaj však nezohledňuje očekávanou tvorbu rezerv v souladu

S opatřením , ale na druhé straně ani pozitivní efekt vyvedení špatných úvěrů . Člen představenstva KB Petr Budinský přesto bez upřesnění uvedl , že banka vykáže ztrátu i na konci roku .

Náklady státu na předprivatiazační očistu bank od špatných úvěrů , která má zvýšit zájem strategických partnerů a vylepšit vyjednávací

pozici vlády , nemusejí být konečné .

Zdroj: HN

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU