Ceny se budou držet při zemi

02.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Prognózy čisté i celkové inflace jsou podstatně nižší, než ČNB dosud udávala

Česká národní banka předpokládá čistou inflaci ke konci roku 1999 v intervalu 1,3 až 2,3 procenta - tedy více než o 2,5 procentního bodu pod inflačním cílem. Podstřelení inflačního cíle je hlavním důvodem, proč analytici očekávají další pokles úrokových sazeb.

Míra by do konce letošního roku měla zůstat nízká. To je hlavní závěr inflační zprávy centrální banky, která již nyní přiznává, že svůj letošní cíl opět "podstřelí". Jak vyplývá z prognózy ČNB, čistá ke konci roku 1999 by měla být v intervalu 1,3 - 2,3 procenta, tedy o více než 2,5 procentního bodu pod inflačním cílem (čtyři až pět procent). Index spotřebitelských cen ke stejnému datu meziročně vzroste o 2,4 - 3,1 procenta.

S tím, že i letos bude nižší, než jak plánovala, se však představitelé národní banky neznepokojují. "Střednědobý cíl pro rok 2000 je naším základním cílem, který sledujeme," uvedl v pátek člen bankovní rady Miroslav Hrnčíř. Upozornil rovněž, že za prudkým poklesem stojí především vývoj cen potravin, na který nemá centrální banka sebemenší vliv. "Pokud bychom nebrali potraviny v úvahu, tzv. korigovaná by v červnu dosáhla 2,3 procenta," upřesnil Hrnčíř. S potravinami pak čistá v šestém měsíci byla minus 0,6 procenta.

Centrální banka současně upozornila na některá rizika dalšího vývoje. Jako největší nebezpečí vidí její představitelé současnému stavu ekonomiky neadekvátní nárůst mezd. "Podle předpokladů růst nominálních mezd dosáhl 8,1 procenta, což znamená růst reálných mezd až o 5,7 procenta," uvedl Hrnčíř s tím, že vysoké mzdy v žádném případě neodpovídají produktivitě práce. "Růst nezaměstnanosti sice mírně koriguje příjmy domácností směrem dolů, růst mezd však vede ke snížení konkurenceschopnosti celé ekonomiky," dodal Hrnčíř.

Pomalý cenový růst by však měl pokračovat i v příštím roce. Podle prognózy by se měla čistá při současném nastavení měnové politiky v červnu 2000 pohybovat v intervalu 2,3 - 4,8 procenta. Index spotřebitelských cen by ke stejnému datu neměl vybočit z rozmezí 3,3 - 5,1 procenta. Cíl pro čistou inflaci v příštím roce spadá do intervalu 3,5 až 6,5 procenta. Prognóza centrální banky však současně dodává, že se i v příštím roce bude čistá s největší pravděpodobností pohybovat na spodní hranici vytčeného cíle.

Zdroj: HN 2.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU