Červencové živelní pohromy stály Českou pojišťovnu 270 miliónů

06.08.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Více než 270 miliónů korun vyplatila nebo ještě vyplatí Česká pojišťovna 5200 klientům za škody, které jim počátkem července způsobily vichřice, krupobití a přívalové deště. ČTK to dnes oznámil tiskový mluvčí České pojišťovny Michal Urban, podle něhož je již většina škod, hlavně v západních a jižních Čechách, vyřízena.

Jen v táborském, strakonickém a píseckém okrese na jihu Čech bylo nahlášeno 1877 škod z majetkového pojištění občanů, podnikatelů i zemědělců a pojišťovna na pojistném plnění vyplatila do konce července 51,6 miliónu korun. Do týdne po kalamitě se podle mluvčího podařilo vypořádat 90 procent nahlášených pojistných událostí.

Na vyřízení však ještě čekají ohlášené případy škod na zemědělských a průmyslových nemovitostech. Poškozené objekty sice již pracovníci pojišťovny prohlédli, ale k likvidaci přistoupí až poté, co obdrží příslušné faktury za opravy. Také u škod na zemědělských plodinách likvidátoři provádějí další prohlídky. Podle odhadů tak zbývá vyplatit ještě asi 40 miliónů korun. Na Plzeňsku pojišťovna registrovala 1160 pojistných událostí, z nichž 967 již do konce července vyřídila a na pojistném plnění vyplatila 25 miliónů korun. Celkovou výši škod včetně poničených zemědělských plodin odhadují pracovníci pojišťovny na 45 miliónů korun.

Ve východních Čechách zasáhly živly hlavně oblasti kolem Havlíčkova Brodu, Chrudimi a Vysokého Mýta. Občané nahlásili asi 250 především drobných pojistných událostí s celkovou škodou tři milióny korun. Mnohem hůře však dopadli zemědělci, u nichž se předpokládá pojistné plnění za škody 65 miliónů korun, z toho 45 miliónů pokryje škody zemědělců na Havlíčkobrodsku.

V jihomoravském regionu pojišťovna eviduje přes 1000 pojistných událostí. Předpokládané náklady na pojistné jsou 60 miliónů korun, u pojištění občanů, podnikatelů a průmyslových firem činí kolem sedmi miliónů korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ