MPO chce na rok 2000 minimálně devět miliard korun

24.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude usilovat o udržení prorůstového charakteru vlastního rozpočtu v příštím roce, což znamená finanční prostředky ve výši minimálně devět miliard Kč, při zohlednění letošních 8,7 miliardy Kč a započtení očekávané inflace 4,4 procenta v roce 2000. Dnes to novinářům řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Špaček. Ministerstvo financí (MF) však zatím MPO nabízí pouhých sedm miliard.
"Zejména by se měly posílit prorůstové programy, které se osvědčily," zdůraznil. Jde například o podporu malého a středního podnikání, na kterou se letos vyčlenilo 1,9 miliardy Kč. Vyhovění požadavku MF by znamenalo snížení na 1,6 miliardy Kč v roce 2000.
"Chtěli jsme zvýšení o 700 miliónů korun," uvedl Špaček s tím, že se nárok opírá o dokument projednaný vládou o zvyšování této podpory na čtyři miliardy v roce 2002. MPO mělo připraveny třeba pojízdné prodejny či program sdružování malých podnikatelů do velkých uskupení s využitím výhod společného nákupu a marketingu.
MPO rovněž odmítá snížit prostředky na zaměstnanost z 600 miliónů na 480 miliónů Kč v příštím roce. Vláda již schválila pro severní Moravu 800 miliónů Kč a MPO navrhuje dalších 600 miliónů pro severozápadní Čechy. Souvisí to s nejistou situací Mostecké uhelné.
Hornický útlum potom má dostat pouze tři miliardy Kč proti více než čtyřem miliardám v roce 1999. Při zohlednění povinných dávek za 2,2 miliardy Kč by potom na technický útlum zbylo pouze 800 miliónů Kč, což je podle MPO nedostatečné a vyvolalo by to tlak na zvyšování nezaměstnanosti.
Ministerstvo rovněž chce více peněz na průmyslové zóny, které jsou důležité pro získávání zahraničních investorů, a to 400 miliónů Kč proti 158 miliónům letos, které již byly rozděleny. Podpora proexportní politiky by se měla zvýšit z 263 miliónů na 420 miliónů Kč.
Jedinou položkou, která již byla zvýšena, je průmyslový výzkum a vývoj o 220 miliónů Kč. Návrh na letošní rok hovořil zhruba o 1,2 miliardy Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU