Mertlík: Zahraniční investice v ČR asi letos převýší 3,5 mld. USD

26.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Celková suma zahraničních investic do tuzemské ekonomiky by mohla letos převýšit 3,5 miliardy dolarů. Jejich skutečná konečná výše bude přitom závislá především na dalším průběhu privatizace, informoval včera novináře místopředseda vlády pro hospodářské záležitosti a ministr financí Pavel Mertlík.

"Mohlo by to být i výrazně více (než 3,5 miliardy dolarů)," konstatoval s odvoláním na další průběh privatizace. Potěšitelný vývoj však Mertlík vedle investic plynoucích do ČR v souvislosti s privatizováním zbytkových státních podílů konstatoval bez podrobností i v oblasti rozšiřovacích investic a investic na zelené louce.

Na seznamu podniků, které stát hodlá v nejbližším období privatizovat, figurují podle analytiků velmi atraktivní firmy. Vedle bank jde například o rafinérsko-petrochemický holding Unipetrol a dvě regionální rozvodné společnosti.

Další vývoj přílivu zahraničních investic může podle Mertlíka ještě letos výrazně ovlivnit mimo jiné prodej státního podílu v Českých radiokomunikacích (ČRa). "Je otázka, zda veřejné umístění akcií (ČRa) na trhu bude letos nebo začátkem příštího roku," řekl.

Majoritní podíl hodlá stát prodávat rovněž v České spořitelně a Komerční bance (KB). V případě KB zatím žádná závazná odpověď na inzerát oznamující zájem odprodat státní podíl v tomto bankovním ústavu nepřišla. "Nicméně dveře návštěvníků ze zahraničí se v KB pohybují velmi rychle, s vysokou frekvencí," prohlásil bez upřesnění Mertlík. Uvedl pouze, že "frekvence pohybu dveří v KB" je možná vyšší, než byla v případě prodeje Československé obchodní banky.

Zahraniční společnosti podle dřívějších informací tisku v České republice loni investovaly 2,5 miliardy USD. Nejvíce prostředků (725 miliónů USD) přitom putovalo do odvětví služeb a obchodu. Hlavními investory se podle předběžných údajů ČNB stali Nizozemci následováni Němci.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU