Platy příští rok téměř neporostou

27.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Očekávání velké části české veřejnosti, podle kterého mzdy v České republice příští rok opět porostou, je zřejmě hodně nadsazené.

Malou šanci na vyšší výdělky přitom nemají jen státní zaměstnanci, kterým vláda hodlá přidat jen v případě, že jich ubude. Jen velmi pozvolný růst mezd se očekává i v podnikové sféře.

Prognóza, na které je postaven návrh státního rozpočtu na příští rok, tvrdí, že průměrný zaměstnanec dostane přidáno tolik, že ho neohrozí očekávaná inflace (podle odhadů vlády a ČNB

má pohybovat kolem pěti procent). Růst mezd se ale zřejmě bude pohybovat jen těsně nad její hranicí.

Kromě předpokládané stagnace průmyslu jde i o to, že odboráři pomalu, ale jistě mění svou vyjednávací

strategii. Vzhledem k prudkému nárůstu nezaměstnanosti jim už nepůjde o vyjednání co nejlepších platů pro zaměstnance a na první místo se dostane zachování počtu pracovních míst. Zvyšování platů by naopak tlačilo na další propouštění.

Většina odborových organizací bude proto při

kolektivním vyjednávání požadovat zvýšení mezd jen mírně nad inflaci.

Kolektivní vyjednávání v podnicích sice ještě nezačalo, ale odboráři už nyní přiznávají, že v centru

jejich zájmu je právě zmíněný boj proti propouštění. "Naší prioritou je maximální zaměstnanost. A to i na úkor stagnace mezd, "říká například šéf odborové organizace litvínovského Chemopetrolu Jiří Výhas. V některých podnicích se odboráři dokonce chystají slevit i z mezd, které si dohodli na letoší rok.

Zaměstnanci, kterým se výdělek zvedne alespoň o kouse

k, si tedy výrazně polepší. Při nízké inflaci totiž bude i mírné zvýšení platu stačit k tomu, aby se jejich životní úroveň viditelně zvedla.

Zdroj: Lidové noviny 27.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU