Evropská centrální banka nechala úrokové sazby beze změny

09.09.1999 | ,
Domovská stránka


Evropská centrální banka (ECB) na dnešním pravidelném zasedání své bankovní rady rozhodla ponechat všechny tři klíčové úrokové sazby podle očekávání beze změny. Hlavní refinanční sazba tak zůstala na 2,50 procenta, vyplývá z dnešního sdělení banky.

Zápůjční a depozitní sazbu, tedy úroky, které určují rozpětí pohybu sazeb na peněžním trhu, ponechala 17členná rada na předchozích 3,50, respektive 1,50 procenta. Žádný z ekonomů podle ankety agentury Reuters změnu sazeb dnes nečekal.

Většina analytiků i nadále očekává, že sazby zůstanou nezměněny alespoň do konce letošního roku, vzhledem k tomu, že jedenáctičlenný měnový blok stále nevykazuje žádné známky rostoucí inflace a ekonomický růst v Německu je zatím v rané fázi. Předpoklady ekonomů dnes potvrdila zpráva o mezičtvrtletní stagnaci hrubého domácího produktu největší evropské ekonomiky i revidované údaje o srpnovém poklesu cen.

Prezident ECB Wim Duisenberg na následné tiskové konferenci řekl, že vyhlídky hospodářského růstu v eurozóně jsou dobré a příznivá je i situace v inflaci, i když meziroční míra růstu spotřebitelských cen se mírně zvýší. Klíčová pro výhled vývoje cen budou ovšem podle šéfa banky jednání o mzdách v příštím roce.

Optimismus Duisenberga ohledně ekonomického růstu vyvěrá z přesvědčení, že nízká a nízké podpoří investice, které budou základnou další expanze ekonomiky. Tento růst však bude třeba využít k prosazení dalších strukturálních reforem v zemích měnové unie, řekl Duisenberg.

Duisenberg upozornil, že růst klíčového ukazatele peněžní zásoby M3 se odchyluje od cílové hodnoty ECB, řekl však, že tento vývoj je třeba v nynější počáteční fázi oživení brát s velkou opatrností. Prezident ECB zároveň naznačil, že úroky čeká perspektivně změna směrem nahoru, když na otázku novinářů řekl, že do uvažování ECB se, i když zatím jen velmi pomalým tempem, vkrádá sklon ke zpřísnění měnové politiky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka