HN: Ministerstvo financí je pro podporu životního pojištění

13.09.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Ministr financí Pavel Mertlík podporuje daňové zvýhodnění životních pojistek, které by přimělo občany, aby se více sami starali o své finanční zabezpečení ve stáří. "Ministr vy uvítal, kdyby bylo životní pojištění daňově zvýhodněno," sdělila dnešním Hospodářským novinám (HN) mluvčí Ministerstva financí Jana Vargová.

Na českém trhu nyní existuje více než sedm miliónů uzavřených pojistných smluv, a z toho jen na Českou pojišťovnu (ČP) připadá pět miliónů, informoval HN mluvčí ČP Michal Urban.

Pokud by vzrostl počet uzavřených životních pojistek, mělo by to nezanedbatelný makroekonomický dopad. Podle Michaela Budery z Chmelařské pojišťovny by se zvýšily daňové výnosy z příjmů pojišťoven a vzrostly by zdroje pro dlouhodobé investice, které České republice scházejí.

Pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven (ČAP) chtějí zavést možnost odpočtu části zaplaceného pojistného od základu daně z příjmu. Tato možnost by se měla týkat jen dlouhodobých smluv s trváním nad 10 let. "Tím by se jednak zamezilo spekulativnímu sjednávání smluv na krátkou dobu, ale zejména posílila role životního pojištění jako dlouhodobých investic se všemi jejich pozitivními makroekonomickými dopady," řekl mluvčí ČP Urban.

Jak s odvoláním na předběžné průzkumy uvádějí HN, při daňovém zvýhodnění pojistek by se jich v prvním roce uzavřelo o 20 procent více a jejich počet by stále rostl.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ