Vláda schválila návrh nařízení o pomoci pojištěncům PM

16.09.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Vláda schválila návrh nařízení o poskytnutí finanční pomoci osobám pojištěním u zkrachovalé pojišťovny Morava, jejichž majetek byl postižen povodní v roce 1997. Z letošního rozpočtu bylo za tímto účelem vyčleněno 50 miliónů korun, řekl ministr financí Pavel Mertlík na včerejší tiskové konferenci. "Není to tak, že by zítra mohly oprávněné osoby začít žádat. To až poté, co vláda skutečně schválí samotné nařízení," dodal.

Částka 50 miliónů korun byla schválena z podnětu Poslanecké sněmovny ve státním rozpočtu na rok 1999 v kapitole Všeobecná pokladní správa.

Návrh nařízení vlády stanovuje podmínky a způsob rozdělení finančních prostředků. Ty mají být poskytovány fyzickým osobám formou příspěvku a fyzickým osobám podnikatelům a právnickým osobám formou dotace, a to za předpokladu, že náhrada škody nebyla uhrazena z pojištění nebo jiné nenávratné pomoci, řekl Mertlík.

Příspěvky a dotace budou vypláceny na okresních úřadech na základě žádosti oprávněných osob.

Těsně před zánikem společnosti došlo podle Mertlíka k rozsáhlým finančním přesunům z pojišťovny Morava do jiných společností. "Byl jsem pověřen, abych tyto poznatky prověřil a eventuálně podal trestní oznámení," uzavřel Mertlík.

Pojišťovně Morava odebralo ministerstvo financí povolení k podnikání 6. května 1998. Důvodem byla ztráta, přesahující na konci roku 1997 základní jmění o 150 miliónů korun. Pojišťovnu poslal do konkursu Krajský obchodní soud v Brně letos 22. února. Firma přiznala 280 miliónů korun pohledávek, zejména pojistných událostí z povodní v letech 1997 a 1998. Zhruba 60.000 klientů Moravy přešlo k pojišťovně Universal.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ