Konkurence srazila zisky pojišťoven

29.09.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny, které působí na českém trhu, vykázaly za první pololetí letošního roku hrubý zisk 1,7 miliardy korun, což je zhruba o pětinu méně

Pojiš

ťovny, které působí na českém trhu, vykázaly za první pololetí letošního roku hrubý zisk 1,7 miliardy korun, což je zhruba o pětinu méně. Vplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu (ČSÚ), kterou má náš list k dispozici.

Odborníci soudí, že pok

les ziskovosti pojišťoven je způsoben především velkou konkurencí v pojištění průmyslu a podnikatelů, kteří sráží ceny. "V tomto druhu pojištění je již trh v podstatě rozdělen a ceny v poslední době klesly. Daleko větší perspektivu má v současnosti pojištění životní,ů míní například mluvčí Kooperativy Martin Diviš. Zisk v pojišťovnictví však není podle jeho slov příliš vypovídající, protože ústavy hodně investují.

"Hlavní je růst přede

psaného pojistného a ten je stabilní," zdůraznil. Také podle mluvčího České pojišťovny Michala Urbana je pokles zisku na českém trhu působících ústavů patrně způsoben pojištěním průmyslu a podnikatelů. "Naší firmy se to však netýká, Česká pojišťovna zvýšila v prvním pololetí zisk, a to hlavně díky zisku z finančních operací - růstu cena akcií a poklesu úrokových sazeb," řekl včera HN.

Zdroj: HN z 29. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ