Kavan: Nejvíce práce je před námi

08.10.1999 | ,
Domovská stránka


Veškeré nedostatky, vyjmenované v hodnocení EU, je kabinet Miloše Zemana ochoten rychle odstranit

Veškeré nedostatky, vyjmenované v hodnocení EU, je kabinet Miloše Zemana ochoten rychle odstranit.

Méně kritická než loni měla být hodnotící zpráva Evropské komise o pokroku v přibližování ČR Evropské unii. Toto očekávání dal včera najevo premiér Miloš Zeman, který přitom vyzdvihl práci svého kabinetu. "Káru, která zatím jela dosti pomalu, jsme trochu roztlačili, a já věřím, že letošní zpráva Evropské komise bude o něco pozitivnější než zpráva minulá," řekl premiér.

Zatím sice hodnocení nebylo zveřejněno, ale česká strana již zná hlavní výtky unie. Ministru zahraničí Janu Kavanovi je včera sdělil komisař pro otázky rozšíření Günter Verheugen. Kavan po jednání uvedl, že některé body zprávy budou "velmi kritické", vláda je však této kritice "připravena čelit

", dokonce považuje za dobré, že bude mít od komise "černé na bílém" popsány problémy, o nichž dobře ví. Kritizovány zřejmě budou znovu nedostatky v soudnictví, malá ochrana investic a minoritních akcionářů, přetrvávající korupce, špatné fungování státní správy, nedobrá situace Romů a jen mírně se lepšící makroekonomická situace.

Naopak kladného ocenění se zřejmě dočká nový zákon o státním občanství, privatizaci bank či opatření vedoucí ke zlepšení institucionálního rámce volného trhu. Co se týče neostatečného právního řádu, Zeman připomněl, že vláda předložila do sněmovny rozsáhlou novelu občanského soudního řádu a nyní předkládá nový kodex trestního řádu.

Dalším bodem,

k němuž se loni EU vyjádřila kriticky, byl hospodářský pokles. EU totiž podle Zemana vidí jako základní bariéru přístupu České republiky fakt, že HDP v ČR na rozdíl od Maďarska, Polska či Slovinska po šest čtvrtletí klesal.

Hodnotící zpráva však zřejmě nebude tak optimistická, p

rotože platný scénář sbližování předpokládá u uchazečů o členství růst HSP dvakrát rychlejší, než je průměr unie, tedy kolem 4 - 5 procent ročně. Ekonomický růst se ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně zvedl o 0,3 procenta. Zeman však zdůraznil zejména růst HDP dosažený proti prvnímu čtvrtletí, který po očistění o sezónní vliv dosáhl však ve zprávě neobjeví, protože byla zveřejněna pozdě.

Zdroj: HN z 8. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka