Komisař EU přijel varovat české politiky

11.11.1999 | ,
Domovská stránka


Na vstupu Česka do EU se musí dohodnout všechny politické strany a podle toho se i chovat

Na vstupu Česka do EU se musí dohodnout všechny politické strany a podle toho se i chovat. V tomto duchu se nesla panelová diskuse s evropským komisařem pro rozšíření Güntherem Verheugenem, který včera přiletěl na dvoudenní "inspekční" návštěvu do Prahy. Verheugen několikrát naznačil, že příprava ČR na vstup do unie není jen záležitostí vlády, parlamentu anebo ministerských úředníků.

"Čeští politici se musejí dohodnout na prioritách, které budou dodržovat a naplňovat, bez ohledu na bezprostřední politický zisk anebo ztrátu," řekl Verheugen v narážce na fakt, že evropská integrace se často stává předmětem handlování stran, ačkoliv ji většina z nich považuje za svůj hlavní zahraničněpolitický cíl. Představit

elé parlamentních stran, kteří se diskuse s Verheugenem zúčastnili, na jeho slova zareagovali překvapivě stejně: Unie je prioritou nás všech. Poslanec ODS Jan Zahradil komisaře ujistil, že parlament je připraven udělat pro zrychlení příprav na vstup do EU maximum. "Politická vůle a shoda v této věci parlamentu nechybí," zdůraznil Zahradil. Podobně hovořil i zástupce komunistů Miroslav Ransdorf, jehož strana patří mezi nejméně nakloněné přičlenění země k evropské patnáctce.

Zdroj: LN z 11. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka