ČR musí zrychlit přijímání zákonů

12.11.1999 | ,
Domovská stránka


Česká republika se nijak neliší od ostatních států, které jsou v první skupině uchazečů o členství v Evropské unii

Česká republika se nijak neliší od ostatních států, které jsou v první skupině uchazečů o členství v Evropské unii. "Předpokládáme, že se ČR dostane do unie v první vlně," uvedl včera na závěr své návštěvy Prahy člen Evropské komise odpovědný za rozšiřování Günter Verheugen. Velmi ocenil podporu vstupu od všech parlamentních stran včetně KSČM, kterou ho ujistili její přestavitelé. Podmínkou rychlého vstupu však je výrazné urychlení přijímání evropského práv

a, reforma soudnictví a státní správy a privatizace a restrukturalizace podniků. Verheugen věří, že ČR zrychlí práce, jak o tom svědčí současná legislativní ofenzíva vlády. "Přijel jsem k vám s poselstvím, a tím je naděje," vyjádřil podporu úsilí české strany. Připustil, že zejména proces přejímání evropského práva je nedostatečný. Dvoudenní jednání s českými politiky ho však přesvědčila o tom, že mají "jasnou proevropskou vizi a odhodlání na ní pracovat".

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus po setkání s Verheugenem uvedl, že považuje za naprosto nezbytné vést s Evropskou komisí "daleko suverénnější a jasnější dialog". Uvítal zároveň jakoukoli snahu o vysvětlení různých aspektů integrace. "Míra různých neznalostí, zjednodušení, zkreslených pohledů je

pořád obrovská," řekl Klaus. Odmítl tvrzení o neochotě sněmovny podpořit vládní návrhy zákonů, a to i ty proevropské. "Je to smyšlenka. Nevím, kdo ji záměrně šíří o nás v EU. Mám velký strach, že to dělají někteří lidé u nás," poznamenal.

Verheugen ocenil

i setkání s českými podnikateli, kteří ho ujistili "o velkém potenciálu ČR a o svém úsilí o splnění podmínek konkurenceschopnosti na vnitřním trhu unie".

Zdroj: HN z 12. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka