Ceny brzy začnou růst rychleji

09.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Inflace v listopadu stoupla o 0,2 procenta, meziročně o 1,9 procenta

Inflace v listopadu stoupla o 0,2 procenta, meziročně o 1,9 procenta

Poslední údaj o cenovém vývoji zřejmě neovlivní nastavení úr

okových sazeb centrální banky. Odhady ekonomů i centrální banky o zrychlování růstu inflace ke konci roku se naplňují. Listopadové spotřebitelské ceny vzrostly proti říjnu o 0,2 procenta, meziroční vykázala hodnotu 1,9 procenta, zveřejnil včera ČSÚ.

Listopadové zvýšení cen ovlivnily zejména potraviny, kde prodejci reago

vali na zvyšující se ceny zemědělských výrobců. "Jejich meziměsíční růst o 0,3 procenta je nejvyšší za posledních deset měsíců," upozornil analytik České spořitelny Marek Ratkovský. Ceny potravin meziročně zatím klesají, v březnu příštího roku by se měly dostat na meziroční stagnaci a poté postupně mírně růst, domnívá se analytik. Proti úrovni konce letošního roku by ale neměly v závěru příštího roku vzrůst o více než tři procenta.

Naopak zdražování pohonných hmot se v listopadové inflaci ještě neprojevilo. "Prodejci zvyšovali ceny až třetí listopadový týden, který bude zahrnut až do prosincové inflace," upozornil Ivo Nejdl z Raiffeisenbank. Z tohoto pohledu považuje výsledek listopadové za velmi uspokojivý Anne Blüherová z Conseq Finance. Světové

ceny ropy navíc podle ní už dosáhly úrovně, která by mohla být pro OPEC uspokojivá. "V příštích měsících bychom proto mohli vidět jejich stabilizaci," podotkla.

Po předchozím sezónním poklesu spojeném s podzimními slevami zájezdu, se otočily k růstu též ceny volného času k růstu. Většina ostatních cen stagnovala nebo jen nepatrně vzrostla. "Cenový vývoj je utlumený. Příliš se zatím neprojevilo znehodnocení koruny ani zrychlení cen průmyslových výrobců v říjnu," shrnul Martin Čihák z Komerční banky.

Inflace

podle odhadů ekonomů dále poroste. V prosinci a v lednu by měly být meziměsíční přírůstky vyšší než nyní. Viceguvernér ČNB Zdeněk Tůma však v budoucnu žádné dramatické zlomy ve vývoji nečeká.

"Podstatně důležitějším ukazatelem než listopadový výsledek bude za leden. Do ní by se jako obvykle měly promítnout odložené cenové úpravy, změna nákladových faktorů, ale i celoroční očekávání ekonomických subjektů. Je proto reálný předpoklad, že se meziroční hned začátkem roku vrátí nad tříprocentní

hranici," naznačil hlavní ekonom Bank Austria Creditanstalt Pavel Sobíšek.

Listopadový výsledek čisté inflace, kterou sleduje Česká národní banka, by neměl ovlivnit nastavení měnové politiky. "Bankovní rada bude čekat na výsledky mzdových vyjednávání a na vývoj kursu koruny, která by měla v lednu výrazněji posílit," domnívá se Nejdl. Zásah do úrokových sazeb je proto pravděpodobný nejdříve na zasedání bankovní rady v lednu. Někteří ekonomové očekávají, že ponechá nynější sazby ještě déle.

Zdroj: HN z 9. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU