Německo, Libanon, Thajsko, Saudská Arábie či Spojené arabské emiráty patří mezi nejčastější destinace, kam míří výrobky z jihočeské Madety. Například do arabských zemí míří podstatná část produkce sýrů Akawi či Jadelu.
Vývoz Akawi ze sýráren v celé České republice dosahoval v minulosti dohromady zhruba deseti tisíc tun ročně. „V současnosti jej na zahraniční trhy putuje z Čech celkově pět tisíc tun za rok, z toho téměř dva tisíce tun pocházejí z Madety Prachatice,“ říká Miroslava Hubáčková z obchodního oddělení jihočeské mlékárny.
Vývoz je však podmíněn speciálními požadavky: „odběratelé důsledně vyžadují, aby u sýra Akawi byla znát ruční výroba. V tomto případě jsou bochníky sýra ručně baleny do plátna. Po vymačkání syrovátky pod lisem pak na nich zůstane obtisk tkaniny i švů na místě přeložení,“ vysvětluje ředitel prachatického závodu Jiří Toman.
Nejen v Bejrútu dobře znají i sýr Jadel. Tento sýr pletený do copů vyžaduje rovněž velký podíl ruční práce. „Stejně jako u Akawi by ani v tomto případě nebyl problém vylisovat Jadel na strojní lince. Ale zákazník chce originální tvar,“ zdůrazňuje Jiří Toman. V loňském roce vyrobili v Prachaticích celkem třicet tun Jadelu.
V Rusku si pro změnu oblíbili Jihočeské máslo. Důvodem je nejen fakt, že jim chutná, je kvalitní a za rozumnou cenu, ale svou váhu má i tradice a společné slovanské kořeny. Právě do Ruska, Pobaltských zemí, ale také do Německa, Rakouska či na Slovensko by jihočeský mlékárenský gigant rád expandoval a rozšířil svůj export.