Kuchyně na zahradě 2. díl

Obě zařízení, mezi nimiž je mimochodem velmi těžké stanovit konkrétní rozlišovací hranici, slouží k přípravě nejrůznějších pokrmů ve venkovním prostředí na ohni nebo alespoň při vysoké teplotě.

Finance.cz
Autor: Finance.cz
2. 2. 2005

Sdílet

Zatímco krby bývají většinou pevně zabudované a stavebně spojené se zemí, s grily se setkáváme spíše jako s přenosným zařízením, které můžeme po použití jednoduše složit a umístit na chráněné místo. Neplatí to ovšem bez výjimky: stejně tak jako můžeme krb koupit v podobě stavebnice a postavit si jej sami třeba na terasu, gril může být součástí zděné sestavy letní venkovní kuchyně. Pro účely tohoto článku proto budeme dále považovat za krb stavbu z cihel nebo betonu, za gril pak zařízení přenosné, subtilnější.

O funkci obou zařízení jsme se krátce zmínili a asi není třeba dlouze se o ní rozepisovat - jednoduše řečeno jde o přípravu jídel, ať už masitých či zeleninových, na ohni, žhavých uhlících nebo na plotně, samozřejmě ve venkovním prostředí. A protože budeme při této činnosti pracovat s ohněm, plynem či elektřinou, musí tomu odpovídat místo pro provozování grilu či krbu - dostatečně stabilní podklad, nejlépe dlažba nebo jiná nehořlavá podložka, bezproblémový přístup, volný prostor kolem krbu a samozřejmě dostatek místa pro přípravu a konzumaci hotových dobrot.

Více o autorovi