Slovenská ekonomika loni stoupla o rekordních 8,3 procenta

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. března (ČTK) - Růst slovenské ekonomiky loni zrychlil tempo na rekordních 8,3 procenta z rovných šesti procent v předchozím roce. Oznámil to dnes slovenský statistický úřad. Slovensko tak patří mezi nejrychleji rostoucí světové ekonomiky. V samotném čtvrtém čtvrtletí stoupl slovenský hrubý domácí produkt o 9,6 procenta. To je o 0,1 procentního bodu více, než uváděl únorový odhad.

Růst spotřeby domácností loni zpomalil na 6,3 procenta z předchozích 7,2 procenta. Investice stouply o 7,3 procenta po nárůstu o 17,5 procenta v roce 2005. Export se zvýšil o 20,7 procenta, zatímco dovoz stoupl o 17,8 procenta.

V běžných cenách výkon slovenské ekonomiky v loňském roce dosáhl 1,636 bilionu Sk (1,345 bilionu Kč), což představuje nárůst o 11,2 procenta.

Slovenská ekonomika podle statistického úřadu poroste nadále rychlým tempem. V letošním prvním pololetí očekávají statistici zvýšení o 8,5 procenta.

Česká ekonomika loni podle odhadů ministerstva financí vzrostla o 5,9 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhadla růst za loňský rok na 6,2 procenta. Statistický úřad zveřejní údaje o vývoji českého HDP ve čtvrtém čtvrtletí v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK