Lidl dostal pokutu 600.000 korun za porušení zákona o odpadech

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 6. března (ČTK) - Obchodní řetězec Lidl dostal od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 600.000 korun za porušení zákona o odpadech. Informoval o tom mluvčí inspekce Ivana Awwadová. Lidl neinformoval zákazníky o možnosti zpětného odběru motorového oleje a monočlánkových baterií, které prodával ve svém píseckém marketu. Prohřešky inspekce objevila i v dalších prodejnách Lidl na jihu Čech, konkrétně ve Vimperku a v Českém Krumlově. Vyjádření obchodního řetězce ČTK zjišťuje.

"Při kontrolách v prodejnách ve Vimperku a v Českém Krumlově bylo zjištěno, že společnost Lidl vázala zpětný odběr použitých výrobků (motorového oleje a monočlánků) na značku těchto výrobků, konkrétně na výrobky zakoupené pouze v prodejnách Lidl, což je v rozporu se zákonem," uvedla mluvčí.

Podle zákona je osoba, která vyrábí nebo uvádí vybrané produkty na trh v České republice, povinna zajistit zpětný odběr použitých výrobků. Přičemž odběr nesmí být vázán na výrobní značku, uvedla mluvčí. Zpětný odběr se týká například minerálních olejů, elektrických akumulátorů, galvanických článků a baterií a pneumatik.

Již loni dostal Lidl od inspekce pokutu 160.000 korun. Řetězec prodával chemický čistič potrubí a sifónu bez uzávěru zabezpečeného proti dětem a bez jasně viditelných výstražných symbolů. Podle společnosti Lidl se však chyba stala na straně dodavatele tohoto výrobku, který obchodní řetězec stáhl z prodeje.

Na jihu Čech to není první případ, kdy ČIŽP pokutovala za nesprávný odběr použitého zboží obchodní řetězce. V minulosti se proti zákonu o odpadech provinily Spar v Českých Budějovicích a Billa ve Strakonicích. Obchody měly jako poslední prodejci buď informovat zákazníky, jak mohou vrátit použité zboží, když tak neučinil výrobce, nebo zajistit místo k odběru, což podle inspekce neučinily.

Společnost Lidl, která na český trh vstoupila v roce 2003, nyní v tuzemsku provozuje bezmála 150 diskontních prodejen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK