Senátní mediální komise vyzvala Janečka k vyvození odpovědnosti

06.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Mediální komise senátu dnes vyzvala generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, aby se jasně vyjádřil k vlastní odpovědnosti za to, že v ČT trval 3,5 roku protiprávní stav, a zda a případně jakou z toho hodlá vyvodit vlastní zodpovědnost. V ČT byl porušován podle Rady ČT zákon tím, že od léta 2003 vykonával funkci vrchního a posléze programového ředitele ČT František Lambert přesto, že byl dříve členem Lidových milicích, což lustrační zákon zakazuje.

"Stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky vyjadřuje znepokojení nad protiprávním stavem, který v ČT trval déle než tři a půl roku," uvedla mimo jiné komise v jednom z celkem pěti usnesení, které dnes její členové na téma situace ve vedení ČT přijala.

O situaci v ČT se veřejnost i politici začali zajímat před měsícem, kdy Lambert přiznal radě, že byl veden jako člen Lidových milicí. Lambert tvrdí, že do LM byl zařazen automaticky po svém vstupu do KSČ a nikdy neudělal nic, aby mohl být považován za jejich aktivního člena. Janeček podle svých dřívějších slov o Lambertově členství v milicích až do února nevěděl, a nemohl tak reagovat dříve.

Šéf ČT nakonec - se souhlasem Rady ČT - zvolil řešení, při kterém Lamberta přeřadil na nižší funkci finančního ředitele ČT a rozhodl se podat určovací žalobu k soudu, který určí, zda může Lambert funkci vykonávat, či ne. Podle některých právních výkladů se totiž kvůli novému zákoníku práce, který omezil počet jmenovaných funkcí, již lustrační zákon na Lambertovu funkci nevztahuje.

Senátorům se ale toto řešení příliš nelíbí. "Řešení této situace, které navrhl generální ředitel ČT a které vzala Rada ČT na vědomí, považuje komise za řešení, které obchází zákon tak," shodli se dnes členové komise. Komisi se také nelíbí, že část jednání Rady ČT před dvěma týdny, týkající se řešení celé situace, bylo neveřejné.

Jak členům senátní mediální komise řekl zástupce Nezávislé odborové organizace ČT Adam Komers, celá kauza má podle nich vliv i na práci redaktorů zpravodajství a působí jim problémy. "Myslím, že jsme diskvalifikováni točit o určitých věcech, které se týkají lustračního zákona. Spousta respondentů odmítá odpovědět redaktorům s poukazem právě na tuto kauzu," řekl senátorům Komers. Podle odborů mělo z Rady ČT jasněji zaznít, že někdo podvodem zastával tři a půl roku vedoucí funkci.

Předseda Rady ČT Jiří Baumruk nesouhlasí a míní, že rada zareagovala tak, jak mohla, tedy upozorněním Janečka na porušení zákona. "Celá řada respondentů odmítá odpovídat a hledá si důvody, kdekoliv je možné," podotkl Baumruk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK