EU po Česku požaduje změnu přímých plateb rolníkům

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Čeští zemědělci se dostali do sporu s Evropskou komisí kvůli pravidlům pro dotování rolníků. Komise totiž požaduje, aby Česko změnilo systém takzvaných přímých plateb, které k dotacím z Bruselu doplácí zemědělcům český stát. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny.

"Česko a Lotyšsko jsou jediné dva státy unie, které mají potíže se zaváděním nového systému," potvrdil v úterý HN Johan Reyniers z kabinetu agrární komisařky Mariann Fischer-Boelové. Podle nových pravidel musí od letošního roku zemědělci dostávat přímé platby jen plošně podle počtu hektarů. Dosud totiž tyto dotace cíleně zvýhodňovaly některé obory, například pěstování chmele, lnu nebo chov skotu.

Snaha oddělit dotace od konkrétní produkce je jedním ze základních kroků reformy zemědělské politiky unie. Podle Bruselu se mají zemědělci sami rozhodnout, zda se jim vyplatí dělat spíše chmel nebo chovat krávy, nebo se zaměřit na něco jiného.

To se ale nelíbí českým zemědělcům. Úředníci ministerstva zemědělství proto dnes začnou v Bruselu vysvětlovat, proč je potřeba změny odložit. Pokud se obě strany nedohodnou, může Evropská unie v krajním případě Česku zkrátit dotace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK