Japonské akcie mírně klesly kvůli obavám o zisky exportérů

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. března (ČTK) - Japonské akcie mírně klesly v čele s emisemi vyvážejících firem, protože se investoři obávají pomalejšího růstu ekonomiky Spojených států. Pokles byl ale omezený díky zájmu obchodníků o akcie firem, které jsou závislé na domácí poptávce. Index Nikkei se snížil o 0,47 procenta na 16.764,62 bodu, když 79,88 bodu ztratil.

Nahoru šly například akcie realitní skupiny Sumitomo Realty & Development. Emise Orient Corp. ale spadla téměř o 14 procent poté, co analytici zveřejnili její relativně nepříznivé hodnocení. Společnost předtím oznámila, že bude žádat akcionáře o finanční pomoc.

Akcie exportérů šly dolů kvůli obavám z poklesu poptávky v USA po japonském zboží. "Představa, že ekonomika USA měkce přistane, se poněkud rozbila," uvedli ve zprávě analytici Daiwa SB Investments. Připomínají, že investoři znejistěli přes ujišťování politiků, že je americká ekonomika v dobré kondici.

Kurz jenu se mírně zvýšil vůči dolaru a dalším měnám. Obchodování na devizovém trhu ale bylo opatrné kvůli dnešnímu poklesu akcií. Investoři se bojí, aby nepokračoval propad světových akciových trhů z minulého týdne.

Dolar klesl o 0,1 procenta na 116,35 JPY, drží se však nad tříměsíčním minimem 115,16 JPY. Kurz eura se nepatrně snížil na 152,67 JPY poté, co strávil většinu tokijského obchodování v úzkém pásu 152,44 až 153,55 JPY. Kurz eura se držel kolem 1,3120 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK