Češi si stále udržují náskok v mzdách před Slováky

07.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. března (ČTK) - Mzdy Slováků se nepřiblížily platům jejich českých sousedů ani po 14 letech od rozdělení společného státu. Statistická čísla za minulý rok ukázala, že Češi po přepočtu národních měn stále vydělávají v průměru zhruba o dvě pětiny více než občané Slovenska. V dalších letech by rozdíly v mzdách mohl snížit rychlejší růst slovenské ekonomiky.

Češi měli vyšší mzdy už před vznikem samostatných států. V následujících letech platy v Česku rostly rychleji než na Slovensku. Později se tempo zhruba vyrovnalo a od roku 2004 se trend obrátil ve prospěch Slováků.

Po započtení růstu cen však vyplývá, že Čechům rostl v období 1995 až 2006 plat ročně v průměru o 4,4 procenta. Slovákům jen o 2,4 procenta. Na Slovensku totiž byla většinou vyšší inflace. I proto mzdy na Slovensku v uvedených letech dokonce v reálném vyjádření třikrát klesly, v Česku jen jednou. Poměr platů po přepočtu na národní měny ovlivnily i kurzové výkyvy.

Platy na Slovensku v posledních letech táhne rychlý růst hrubého domácího produktu, zatímco Česko se mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky v Evropě nedostalo. Právě tento trend by se měl příznivěji odrazit ve slovenských peněženkách.

"Výhled ekonomického růstu pro následující dva roky je dobrý pro obě země, pro Slovensko však o trochu více. Rozdíly v mzdách by se mohly snížit," řekl ČTK analytik ČSOB Marek Gábriš.

Slovenská ekonomika v uplynulém roce vzrostla o rekordních 8,3 procenta. Český HDP podle odhadů ekonomů v roce 2006 stoupl o 5,9 procenta. Oficiální údaje zveřejní Český statistický úřad v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK